Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos/túrós - tejfölös tészta pofonegyszerűen (4.) recept

hozzászólások (16)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Cink
Vas
Réz
Mangán

TOP Vitaminok

B2 B1 Folát B3

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
30.5 g

zsír

Összesen:
65 g
Telített zsírsav:
30 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
23 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
6 g
Koleszterin:
101 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.9 g
Kalcium:
193 mg
Vas:
153 mg
Magnézium:
70 mg
Foszfor:
491 mg
Kálium:
487 mg
Nátrium:
307 mg
Cink:
196 mg
Réz:
8 mg
Mangán:
7 mg
Szelén:
67 µg

szénhidrát

Összesen:
80.3 g
Összes cukor:
9 g
Élelmi rost :
3 g

víz

Összesen:
149.2 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
Tiamin - B1 vitamin:
20 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
90 mg
Niacin - B3 vitamin:
9 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
245 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
178 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
2 µg
C vitamin:
1 mg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 2 adag *

fehérje

Összesen:
60.9 g

zsír

Összesen:
130.1 g
Telített zsírsav:
59 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
46 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
12 g
Koleszterin:
201 mg

ásványi anyagok

Összesen:
3.8 g
Kalcium:
386 mg
Vas:
307 mg
Magnézium:
138 mg
Foszfor:
982 mg
Kálium:
974 mg
Nátrium:
612 mg
Cink:
395 mg
Réz:
16 mg
Mangán:
14 mg
Szelén:
133 µg

szénhidrát

Összesen:
160.7 g
Összes cukor:
17 g
Élelmi rost :
6 g

víz

Összesen:
298.5 g

vitaminok

Összesen:
0.2 g
Tiamin - B1 vitamin:
40 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
181 mg
Niacin - B3 vitamin:
19 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
2 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
489 µg
B12 Vitamin:
2 µg
A vitamin (RAE):
355 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
4 µg
C vitamin:
2 mg
D vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
9.2 g

zsír

Összesen:
19.8 g
Telített zsírsav:
8 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
8 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
31 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.6 g
Kalcium:
58 mg
Vas:
47 mg
Magnézium:
20 mg
Foszfor:
149 mg
Kálium:
148 mg
Nátrium:
93 mg
Cink:
59 mg
Réz:
2 mg
Mangán:
2 mg
Szelén:
20 µg

szénhidrát

Összesen:
24.4 g
Összes cukor:
3 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
45.3 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
6 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
27 mg
Niacin - B3 vitamin:
3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
74 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
53 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
1 µg
C vitamin:
0 mg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

polgarzoltan94
polgarzoltan94 Mon, 2019-07-08 16:27

Megint Köszönöm Koszider!
sokszor megcsináltam, de ma ebben a hőségben megkívántam mint sas a pacalt
és meg kellett újra néznem a re
ceptet, hiába öregszem
egy Pógár

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2019-07-08 20:16

Szívesen!
A tiszavárkonyi alkotóház vezetője csinált ilyet (a neve nem jut eszembe, aki azokat a gyönyörű fatálakat faragja), amikor a bronzkori kiállítás konferenciáján ott voltunk kirándulni. Ezer emberre, bográcsban! Iszonyúan csúszott rá a faeper-pálinka.
Jól működik a medence?
Szia: Tárnoki

monduk
monduk Tue, 2017-11-21 12:20

Én most fedeztem fel ezt a zseniális receptet. Én egyszemélyes háztartás vagyok,talán ez a recept még praktikusabb kis mennyiségben. Nagyon köszönöm! Alkalmazni fogom olyan tészta ételeknél,ahol lehet.

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2017-11-21 22:15

Kedves Monduk! Örülök, hogy megtetszett a recept! Igen, ez egy príma egyszemélyes étel, illetve bármilyen mennyiségben könnyen elkészíthető. (Ahol először ettem - túrós csusza változatban -, ott a szakács vagy 50 főre, mindössze egy darab üstben készítette és pompás volt.) Magam a két adagos verziót kísérleteztem ki - ha nem zavar, hogy kétszer egymás után ugyanazt eszed, nyugodtan próbáld ki, mert semmi baja se lesz két nap alatt + a melegítéstől se - persze, sajt/túró nélkül kell eltenni. Mivel tejfölös-zsíros, simán melegíthető serpenyőben vagy mikróban is. A túrós csusza kiváló körete a pörköltöknek, tokányoknak, de még a sült húsnak is, vagyis arra is jó.
Üdvözöl: Koszider

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-08-31 21:16

Ma megcsináltam vacsira, szuper lett! Egy kis csavar a szokványos túrós tészta ízvilágába ez a szalonnás zsírban sütős módszer. Ami meg sajtos vagy tejfölös vagy túrós (vagy ezek bármilyen kombinációja :) ) az nekem bármikor jöhet! Mi most túrósan ettük, de egyszer majd kipróbálom sajttal is, úgy is biztos nagyon finom! :)

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-11-07 16:35

Jaj-jaj, kedves Nosalty, sikerült ügyesen megnyomnom a "Benevezek" gombot, és így elküldtem ezt a receptet a Haas-versenyre. Nem tudom, hogyan lehet visszavonni, de természetesen nem akarom nevezni ezt a sajtos tésztát a csokik-meggyek közé!
Bocsánat!

Második2011
Második2011 Wed, 2012-11-07 12:55

Új módszert tanultam! Az öreglebbencshez is meg kell kissé pirítani a tésztát! Így még soha nem készítettem el, de most szombaton "neki is ugrok"! Valóban fantasztikusan jó lehet! Jómagam a krumplis tésztánál teszem azt, hogy nem főzöm ki a tésztát, de rövid lével készítem el a kellően fűszerezett krumplipaprikást! Azért rövid lével, lassú tűzön, ahogyan illik: zsíron megpirítom a kockára vágott fürtölt szalonnát, majd kiveszem, majd erre sok-sok-még több felaprózott vöröshagymát és egész köménymagot teszek. A hagyma megüvegesedik, a köménymag kipattog. Majd erre a felkockázott krumplit, kevés vizet rá. Majd "halkan" összeérnek az ízek. Bele a Piros Aranyat, sót, összenyomott fokhagymát (nem keveset!), őrölt pirospaprikát, csöves paprikát, a vizet pótolom. S, ismét vissza a platnira. Csendben rotyog. Amikor már a krumpli puha, akkor FORRÓ VÍZZEL két magasságában felöntöm és belekavarom a száraz kockatésztát. Lefedem és alacsony hőfokon készre főzöm. Időnként kavarom, nehogy leégjen és ismételten FORRÓ vízzel pótolom, hogy kellő állagú legyen. A végén őrölt fekete borssal jól megszórom!
*
A receptedet tovább gondoltam. Mi lenne akkor, ha összenyomott fokhagymával megbolondítanánk? A fokhagyma és a sajt összebarátkozna a serpenyőben?! Mindenképpen kipróbálom! Hja és meg is szórom őrölt fekete borssal. Ez csak egy kósza ötlet, mit szólnál hozzá? Véleményedet megköszönném! - Bojana*

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-11-07 13:25

Kedves Bojana!
Igen, a fokhagyma íze szerintem is prímán illeszthető ehhez a füstölt szalonnás - tejfölös tésztához. Talán akkor tedd bele, amikor a tészta már szinte teljesen megpirult, de még nem öntötted fel vízzel, hogy egy kicsit párolódjon ugyan a zsírban, de ne égjen meg (mert akkor keserű lesz). Ezek az egyszerű receptek azért jók, mert beindítják az ember fantáziáját és szabadon lehet variálni őket. Én a krumplis tésztát másképp csinálom (itt egyébként megtalálhatod a receptjeim között), mert előfőzött krumplit használok hozzá - a mi családunkban így volt szokás, így szoktam meg.
Üdvözöl: Koszider

Második2011
Második2011 Wed, 2012-11-07 14:13

Válaszodat megköszönöm! Én is "régi motoros" - vagy inkább "fakanálforgató" vagyok, hiszen betöltöttem a 62 életévemet, s sámlira állva "gyúrtam" a tésztát drága Nagyanyám tanácsai szerint. Két gyermekem van, a fiam idén töltötte a 43. életévét, a leányom pedig a 24.-et. Mindketten őrületesen jól tudnak főzni is, no meg sütni is! A fiam olyan pogácsát készít, hogy "elrepül", mármint olyan könnyűt. A lányom is nagymester.
S, jogosan húzom ki ilyenkor magamat, de azért tény ami tény. Az anyai Nagyszüleim vendéglősök voltak, Dédikém rendszeresen lakodalmakba főzött - Édesanyám szintén. Apai Nagyanyám pedig a semmiből is VALAMIT készített, de az a VALAMI mindig finom volt és ízletes! Természetesen nemcsak spórolós recepteket készített, csodás töltött húst, tortát, s nem is sorolom...
Valahol a génekben vagyunk bekódolva. Úgy hiszem.
Az pedig kedves Tőled, hogy figyelmeztetsz a fokhagymás óvatosságra, de mint a bevezetőben írtam, Te nem tudhatod - vén vagyok... és tapasztalt... :)
De azért egyszer, egyetlen egyszer próbáld ki a krumplis tésztából az én verziómat is, kérlek, szépen! A legjobbakat kívánom! Fazekadba minden jót, orvos ne ismerjen, gyógyszertárt elkerüld, pénzedet NE SZÁMOLD, MERT LEGYEN OLYAN SOK, hogy fáradtság lenne a számolgatással vergődni... S, gond nélkül élhessünk - mindnyájan! - ezt kívánnám én, szeretettel, tisztelettel - Bojana :)

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-11-07 16:18

Kedves Bojana!
Valóban, nem tudhattam, hogy harcedzett szakácsnő vagy kezdő vagy-e - a biztonság kedvéért írtam oda azt a fokhagymás dolgot. Szerencsére sok nagyon fiatal van ezen az oldalon, öröm nézni, hogy nem hiába etetjük őket (én se vagyok mai csirke), a jó koszttól főzni is megszeretnek.
Ígérem, ki fogom próbálni a krumplis tésztádat, és nem udvariasságból, hanem mert tényleg nagyon jól hangzik!
A jókívánságokat köszönöm, rám fér ebben a zűrös világban.
Minden jót, a családodnak is: Koszider

1036
füstölt szalonna 10 dkg
csuszatészta 20 dkg
tejföl 2 dl
tehéntúró 15 dkg
disznózsír 0.5 ek
2 csipet