r
Nosalty Logó

Runeberg torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Runeberg torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 697 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 2782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 361 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 697 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    29.7 g

Zsír

  • Összesen
    128.5 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    451 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1237 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    531 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    380.2 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    902 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    885 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 2782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 361 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük egy kisebb tálban, és hozzáreszeljük a narancs héját.
  2. A tojást, a cukrot, a likört, a felolvasztott vajat és a tejszínt habosra keverjük.
  3. A mandulás lisztkeveréket óvatosan és apránként a vajas masszába dolgozzuk, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk.
  4. A henger alakú sütőformákat kivajazzuk, majd a tésztát egyenlő részben elosztjuk. Sütőbe helyezzük. (Nem baj, hogyha nincsen otthon olyan henger alakú sütőformánk, amilyen a finneknek. Kisebb formákba, vagy esetleg muffin formákba is tölthetjük a tésztát, akkor értelemszerűen kisebb tortácskákat kapunk.)

Cukorsziruphoz

  1. A még meleg tortácskák tetejét kb. 0,5-1 cm mélyen kiskanállal kivájjuk, ami azt a célt szolgálja, hogy a málnadzsemet késöbb be tudjuk tölteni.
  2. Összeforraljuk a cukorszirup hozzávalóit, majd a tortákat beleforgatjuk. (Gyorsan járjon a kezünk és igyekezzünk, hogy a torta minden részét érje a szirup, de túl sokáig se áztassuk).
  3. Ha marad a szirupból, azt nyugodtan a torták tetejére locsolhatjuk és várjunk, amíg a tészta beszív mindent.

Díszítéshez

  1. Tegyük félre a sütiket pár órára állni, majd a kikanalazott üregeket bőven töltsük be málnadzsemmel.
  2. A porcukorból, vízből és kevés citromléből kikeverjük a díszítő cukormázat, és ezt egy zacskóba töltjük.
  3. A málnadzsem köré gyűrűszerűen cukormázat rajzolunk.
  4. Pár óra erejére, vagy akár egy éjszakára pihentetni hagyjuk, akkor érnek igazán össze a mennyei ízek
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2843
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 12.

Receptkategóriák

Runeberg torta
Auringonkukka 61 recept

Már 4 éve itt élek Finnországban, és szégyenszemre nem készítettem még el Finnország leghíresebb és legtradicionálisabb süteményét. Sőt, kénytelen vagyok azt is bevallani, hogy 3 évig még csak nem is kóstoltam... Idén februárban, a Runerberg torták főszezonjában végre összeszedtem magam és elkészítettem. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ami a cukrász-gasztronómiában a magyaroknak a Dobos torta, vagy a Somlói galuska, az a finneknek egyértelműen a Runerberg torta. Egy kis érdekesség és történelem a Wikipédia nyomán: "A Runeberg torta (finn nyelven: Runebergintorttu, svédül: Runebergstårta) egy közkedvelt finn sütemény. Sajátos ízvilágát a tésztájában található mandula és amarettólikőr adja, míg szemet gyönyörködtető megjelenését a tetejére kerülő málnadzsem és cukorgyűrű biztosítja. Nevét Johan Ludvig Runebergröl (1804. február 5., Jakobstad – 1877 május 6., Porvoo), a finn nemzeti költőről kapta, aki a legenda szerint annyira rajongott a kis tortácskákért, hogy minden reggel azokat fogyasztotta. A süteményt főleg január elejétől február 5-ig, a költő születésnapjáig fogyasztják a finnek nagy mennyiségben, de a nagyobb cukrászdákban egész évben kapható. Származása: A torta receptjére Frederika Runebergnek, a költő feleségének 1850-es években írt receptkönyvében bukkantak rá. Később azonban bebizonyosodott, hogy egy porvoói cukrászmester, Lars Astenius már korábban készített hasonló tortácskákat. A 2009-ben, Culinary Porvoo címen kiadott, helyi specialitásokat tartalmazó szakácskönyvben hivatalosan mindkettőjüket megjelölik forrásként. Frederika receptkönyvét ma a Porvoói Múzeumban őrzik. A Runeberg torta nagyon népszerű sütemény, nem csak Finnországban, hanem Skandinávia többi országában is, így több különböző recept is létezik az elkészítésére. Az alábbiakban a Porvooban eredetiként jegyzett recept olvasható. A Runeberg tortákat 90 ml űrtartalmú, kifejezetten erre a célra gyártott henger alakú sütőformákban készítik. Kávé vagy tea mellé fogyasztják."

Hozzávalók

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek