r
Nosalty Logó

Rumtopf lofiel konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Iofiel
Rumtopf lofiel konyhájából
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 482 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5782 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 312 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.8 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 482 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1017.8 g
  • Cukor
    1009 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    550.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 5782 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 312 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Beszerzünk egy minél nagyobb űrtartalmú, jól zárható üveget, és alaposan kimossuk, sterilizáljuk.
  2. A legkorábbi gyümölcsből (eper) átválogatunk, megmosunk és kicsumázunk kb. 25 dkg mennyiséget. A nagyobb szemeket ketté vagy négyfelé vágjuk. Fontos, hogy csak ép, egészséges gyümölcsöt használjunk!
  3. A gyümölcsöt beleszórjuk az üvegbe, hozzáadunk 10-12 dkg kristálycukrot és annyi rumot, hogy ellepje, és finoman összerázzuk. Hűvös, sötét helyre (kamrapolc) tesszük.
  4. Másnap kicsit átrázogatjuk, hogy a maradék cukor feloldódjon. Ekkor hozzáadjuk a tiszta szeszt, a magas alkohol- és cukortartalom biztosítja, hogy ne romoljon meg a befőtt.
  5. Amikor a következő gyümölcs (cseresznye) érik, hasonlóképpen járunk el: 25-30 dkg gyümölcs, 10-12 dkg cukor, kb. fél deci rum (hogy jól ellepje), összerázva, utána vissza a kamrapolcra a következő gyümölcsig.
  6. Ezután következik a ribizli, a sárgabarack, meggy, sárgadinnye, őszibarack, szeder, szőlő, josta, körte, ananász, narancs és a legutolsó hagyományosan a dió. A gyümölcsöket mindig megmossuk, értelemszerűen meghámozzuk és/vagy kimagozzuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
  7. Fontos, hogy néha felrázzuk, mert a cukor leülepedik az aljára.
  8. Sötét, hűvös helyen tartjuk, és az utolsó gyümölcs betöltésekor teljesen feltöltjük rummal.
  9. A hagyomány szerint Advent első napjára beérik a kompót. Ekkor kiöntjük egy nagyobb tálba, összekeverjük, és kisebb üvegekbe szétosztjuk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3254
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 06.

Ajánló

Kiváló bólé alapanyag, de feldobja a fagyikelyhet vagy gyümölcsrizst, természetesen szigorúan csak felnőtteknek! A levét leszűrve, mint gyümölcslikőrt használhatjuk fel.

Receptkategóriák

Egy régi recept, Édesanyám egy időben minden évben rakott el két-három üvegnyit, aztán valami miatt elmaradt. Oké, tudom, hogy már a nyár közepén járunk, de talán még lesz, aki megpróbálkozik vele. :) Én most járok a ribizlinél, már benne van az eper, cseresznye, meggy, és még félig sincs az üveg. Érési sorrendben a gyümölcsökből bármennyit tehetünk az üvegbe, én például a ribizliből csak keveset teszek, mert a magját nem nagyon szeretem a kompótban, és szilvát sem teszek bele, mert túl domináns az íze, és szerintem nem passzol a többihez. A málna sem túl szerencsés alapanyag, mert összetörik és nem mutat valami jól, bár az ízét nem rontja el. A lényeg, hogy úgy osszuk el az üveg űrtartalmát, hogy a végére is maradjon hely. Ha nincs 5 literes üvegünk kisebbel is próbálkozhatunk, de csak csavaros üveg jöhet szóba, a celofánon keresztül elillan az alkohol, és megromolhat a kompót. Fontos, hogy csak kifogástalan minőségű gyümölcsöket használjunk fel! Időnként nem árt ránézni, és ha azt látjuk, hogy megpezsdül, erősítsünk rá még némi tiszta szesszel és cukorral, lehet, hogy a gyümölcs leve túlságosan kihígította a kompótot, ekkor indulhat forrásnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?