r
Nosalty Logó

Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Összesen 745 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Összesen 2979 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Összesen 102 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.6 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1279.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    283 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 745 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.6 g

Zsír

  • Összesen
    165.2 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    541 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5116.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    1365 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    2011 mg
  • Nátrium
    1267 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    183.7 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1131.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    794 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    701 micro
  • Kolin:
    660 mg
  • Retinol - A vitamin:
    703 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1075 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1691 micro
Összesen 2979 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 102 Kcal

Hozzávalók

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Elkészítés

Besamel mártás tejfölösen

  1. Egy kis edényben feltesszük a margarint (vagy vajat) és felmelegítjük.
  2. Belehintjük a lisztet, simára keverjük.
  3. A tejet felmelegítjük, majd fokozatosan hozzáadagolva elkeverjük.
  4. Forráshoz közel folyamatosan kevergetjük a kívánt sűrű állag eléréséig, hogy ne csomósodjon, majd a tűzről lehúzva ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal. Ezt követően forgatjuk össze a tejföllel.

Rakottas

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, és közepes lángon feltesszük főni, mellé enyhén sós vízben a rizst is (gyorsrizzsel és mirelit karfiollal egyszerűbb és gyorsabb, utóbbi esetében 30-40 dkg karfiolt főzzünk). Közben villával ellenőrizzük a karfiolt, elég csak félig megfőzni, a lényeg, hogy ne essen szét teljesen. A rizst és a karfiolt is leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a rizst leterítjük a tepsi/jénai aljába- ez lesz az első réteg. Sóval-borssal vagy fűszersóval ízesítjük.
  2. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük (fűszerpaprika, só, bors, fokhagyma), majd 0,5-1 dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük.
  3. A póréhagymát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk, majd összedaraboljuk. Ezután ráterítjük a rizsre, a mártás felét ráöntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk.
  4. Következik a darált hús, majd a karfiol: a lényeg, hogy minden réteget egyenletesen oszlassunk el. A maradék mártást rácsorgatjuk és elkenjük a karfiolon, majd az előzőleg lereszelt sajtot eloszlatjuk a tetején. Legutóbb 10-10 dkg gouda és füstölt sajttal csináltam, de utóbbi elhagyható. Lényegében elég rá 15 dkg sajt.
  5. Előmelegített sütőben, 200 fokon összesütjük. Ha a sajt aranybarnára sült a tetején, tálalható!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 147
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 30096
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a zöldséges rakottasokat, de a párom nem különösebben kedveli a karfiolt. Ezért úgy gondoltam, felturbózom egy kis hússal, a sima tejfölös szószt besamel mártással keverem ki, és megspékelem póréhagymával, amit nagyon szeret. A végeredmény számára is lenyűgöző lett: azóta szívesen fogyasztja a karfiolt is ebben a formában :)

Hozzávalók

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek