Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pilisi diszkosz recept

hozzászólások (4)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Foszfor
Kálium
Cink

TOP Vitaminok

B1 B3 C B6

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
47.8 g

zsír

Összesen:
42.2 g
Telített zsírsav:
12 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
15 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
4 g
Koleszterin:
154 mg

ásványi anyagok

Összesen:
2.5 g
Kalcium:
61 mg
Vas:
2 mg
Magnézium:
94 mg
Foszfor:
585 mg
Kálium:
1665 mg
Nátrium:
113 mg
Cink:
3 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
55 µg

szénhidrát

Összesen:
34.7 g
Összes cukor:
6 g
Élelmi rost :
5 g

víz

Összesen:
389.8 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
14 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
2 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
46 µg
B12 Vitamin:
1 µg
A vitamin (RAE):
27 µg
E vitamin:
0 mg
D vitamin:
1 µg
C vitamin:
64 mg
K vitamin:
8 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 8 adag *

fehérje

Összesen:
382.8 g

zsír

Összesen:
337.4 g
Telített zsírsav:
100 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
127 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
34 g
Koleszterin:
1230 mg

ásványi anyagok

Összesen:
20.2 g
Kalcium:
489 mg
Vas:
23 mg
Magnézium:
759 mg
Foszfor:
4688 mg
Kálium:
13312 mg
Nátrium:
907 mg
Cink:
37 mg
Réz:
3 mg
Mangán:
3 mg
Szelén:
443 µg

szénhidrát

Összesen:
277.6 g
Összes cukor:
44 g
Élelmi rost :
43 g

víz

Összesen:
3118.4 g

vitaminok

Összesen:
0.7 g
Tiamin - B1 vitamin:
8 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
5 mg
Niacin - B3 vitamin:
122 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
19 mg
B6 vitamin:
16 mg
Összes folát:
366 µg
B12 Vitamin:
10 µg
A vitamin (RAE):
209 µg
E vitamin:
6 mg
D vitamin:
9 µg
C vitamin:
508 mg
K vitamin:
65 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
8.3 g

zsír

Összesen:
7.3 g
Telített zsírsav:
3 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
3 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
27 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.4 g
Kalcium:
11 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
18 mg
Foszfor:
102 mg
Kálium:
288 mg
Nátrium:
18 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
10 µg

szénhidrát

Összesen:
6 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
67.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
8 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
5 µg
E vitamin:
0 mg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
11 mg
K vitamin:
1 µg

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V2rider
V2rider / V2rider Mon, 2016-12-19 21:38

Udv nyultanti!
Multkor elkészitettem a recepted alapján,kályhában,finom lett,kezdek rájonni,hogy kell a diszkoszt használni kályhábyan :) koszi a receptet!

nyultanti
nyultanti / nyultanti Mon, 2017-02-27 19:28

Örülök, hogy ízlett, mi elsősorban hamuban szoktuk használni (de előfordult, hogy a szükség úgy hozta, hogy a villanysütőben kellett használnunk), de tervezem kipróbálni kemencében is. ;)

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2015-11-23 22:27

Kedves Nyultanti!
Örülök, hogy más is ismeri a diszkoszt és használja is. Azon, hogy ki találta ki és használta először igazán nincs okunk vitatkozni. Erdei Ferenc : Népi ételek című, igencsak régen kiadott könyvében a mátrai - bükki faszénégetőktől származtatja. Itt a diszkosz mellett a " Tok " elnevezést is használja.Műszakiként inkább ennek a változatnak adok igazat, mert a faszén parazsa nem annyira erős, mint a kovácskohókban használt kokszé. Ez utóbbiban rövid idő alatt az étel is szénné égett volna a diszkoszban. Viszont egy ételnél nyugodtan lehet a pilisi nevet használni. Azt hiszem már egy kicsit túltengtem a gasztronómiai történelemben, ezért vissza a használatához. Tűzhely sütőjében, vagy kemencében is kiválóan használható. Amikor parázsban használom kibélelem alufóliával, hogy véletlenül se égjen oda az étel. Az enyémet hiába készítette kovács, vékony a fala. Használat után homokkal súrolom el, mint a vasborácsot. Ezután vékonyan bezsírozom, amit az újabb használat előtt papírtörlővel tisztítok ki.
Sok új receptet és sikeres diszkoszozást kívánok:
Zoli

nyultanti
nyultanti / nyultanti Thu, 2015-11-26 22:10

Kedves Zoli!
Köszönöm ezt a részletes leírást, igazán érdekesnek találtam! Mi egyelőre csak parázsban használtuk, de lehet, hogy "bevetjük" majd idővel a kemencében is. Nagyon szeretjük a szabadtűzön készült fogásokat, és a hagyományos ételkészítésnek - úgy vélem - nincs párja. :) Köszönöm még egyszer!

712
füstölt szalonna 30 dkg
sertés rövidkaraj 1.5 kg
burgonya 1.5 kg
gomba 30 dkg
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
paprika 3 közepes db
paradicsom 3 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint