r
Nosalty Logó

Pikáns citromos tallér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pikáns citromos tallér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 275 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 3291 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 408 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 275 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    38.7 g

Zsír

  • Összesen
    115.1 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    703 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    916.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.5 g
  • Cukor
    302 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1008 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    987 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    234 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    499 micro
Összesen 3291 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.1 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 408 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A keverőtálba rakott cukrot és vajat elektromos habverővel finom krémesre keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, a citromlevet és a citromok lereszelt héját.
  2. A köménymaggal és a szódabikarbónával elvegyített lisztet fokozatosan a krémbe keverjük. Végül a masszát enyhén lisztezett nyújtódeszkán alaposan összegyúrjuk.
  3. A cipóvá formált tésztát átlátszó fóliára helyezve körülbelül 3 cm vastag rúddá alakítjuk. A rudat fóliába csomagolva legalább 45 percre a mélyhűtőbe tesszük. A tésztát addig hűtjük, amíg vágható lesz.
  4. A sütőt felmelegítjük. A tésztát kivesszük a fóliából, és kb. 7 mm vastag, kör alakú szeletekre vágjuk. A szeleteket egymástól elég nagy távolságban sütőapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A piskótát megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! A tallérokat sütőpapírral együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 8754
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

2001 óta sütöm ezt a finomságot, mikor is a Burda decemberi számában rátaláltam. A család egyik kedvencévé lépett elő, olyannyira, hogy képesek egymást ugratni azzal, hogy "Hol a citromos tallér? Nincs már, elfogyott!" Egymás elől  rejtik el :) Persze ebben a játékban a legnagyobb cinkostárs a 88 éves nagymamám. Így hát a mélyhűtőmben mindig van pár rúd készenlétben, hisz ahogy kiveszem a mélyhűtőből, már karikázom is fel, és teszem a sütőbe! Nem kell megijedni, ha vágás közben deformálódnak a karikák, mert egy-két gyors mozdulattal újra kerek lehet akár egy négyszögletes forma is :)  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek