r
Nosalty Logó

Pesztós babka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Pesztós babka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

pesztó

babka

Összesen 341 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

pesztó

babka

Összesen 3404 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

pesztó

babka

Összesen 296 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    576 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1102 micro
Összesen 341 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    106.3 g

Zsír

  • Összesen
    173.1 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4168.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    225 mg
  • Kálcium
    1255 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    1447 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    359 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    490 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1013 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    803 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    409 mg
  • Retinol - A vitamin:
    529 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5756 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11015 micro
Összesen 3404 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    360.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    954 micro
Összesen 296 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

pesztó

babka

Elkészítés

pesztó

  1. A pesztóhoz az összes hozzávalót turmixgépbe helyezzük és leturmixoljuk. Szükség szerint adhatunk hozzá több olívaolajat is, illetve kóstolgassuk, hogy megfelelő-e a fűszerezésünk.

babka

  1. A langyos vízhez adjuk az instant élesztőt és a cukrot, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni.
  2. Közben egy másik edénybe öntjük a liszt nagyjából háromnegyedét, majd elkeverjük benne a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot.
  3. A tojásokat a habtejszínnel kikeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet, majd több adagban a lisztes keveréket is. Spatulával/fakanállal gyorsan összedolgozzuk (ekkor még ragadni fog rendesen, ettől nem kell megijedni), majd alaposan belisztezett deszkára borítjuk.
  4. A deszkán elkezdjük alaposan összegyúrni a tésztát, közben apránként adagolva hozzá a maradék lisztből annyit, amennyit felvesz a tészta. Határozott mozdulatokkal 5-10 perc alatt fényes, feszes tésztát dagasztunk belőle.
  5. A készre dagasztott tésztát kiolajozott edénybe tesszük. Olajjal vékonyan megkenjük a tetejét, majd fóliával légmentesen lefedjük (így nem szárad meg a teteje), és letakarva a duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát belisztezett felületen picit átgyúrjuk, majd nagyjából 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük pesztóval, majd a rövidebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük.
  7. A tekercset ezután egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végén egy 3-4cm-es részt egyben hagyunk.
  8. A tészta két szárát ezután hátrom-négyszer megtekerjük szorosan, majd a formára tekert babkát kivajazott-lisztezett kenyérsütőformába tesszük.
  9. Lefedve 15 percet pihentetjük, közben 185 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük - akkor jó, ha szép aranybarna, így ha azt látjuk, idejekorán nagyon pirulni kezd a sütőben, fedjük le alufóliával.
  10. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a formából kiborítva óvatosan szeletelhetjük is, minden szeletnél megcsodálva a pesztó alkotta ízes márványmintát.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 129
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 7550
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 28.

Ajánló

Ha maradna pesztó, kanalazzuk tiszta üvegbe vagy műanyagdobozba, és tegyük hűtőbe, ahol hetekig eláll.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Pesztós babka
Rosanics Petra 313 recept

A pesztó és a babka az elmúlt pár év két legtrendibb receptje lett, melyeket szinte mindannyian kipróbáltunk már. Most egy receptben ötvöztük ezt a két kedvencet, hiszen a babka nem csak édes lehet, a pesztó pedig mindennek jól áll. A végeredmény egy csuda dekoratív, illatos, sós péksütemény, aminek szép, zöld márványmintáját nem győzzük majd megcsodálni minden egyes szeletelésnél.

Hozzávalók

pesztó

babka

Címlapról ajánljuk