r
Nosalty Logó

Parázson sütött kürtőskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Parázson sütött kürtőskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1030 kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 10309 kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 349 kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    180.4 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 1030 kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.9 g

Zsír

  • Összesen
    286 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    87 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3541.5 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    401 mg
  • Kálcium
    802 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1606 mg
  • Nátrium
    431 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1804.4 g
  • Cukor
    1030 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    286.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1945 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    56 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    759 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1839 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1256 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1106 micro
Összesen 10309 kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.1 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kelesztőtálba öntjük a lisztet, közepébe egy mélyedést vájunk. Beleteszünk egy csipet sót meg egy kanál cukrot.
  2. Meglangyosítjuk a tejet, majd beleöntjük ezt is a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarva hagyjuk hogy felfusson.
  3. Felolvasztjuk a margarint.
  4. Miután felfutott az élesztő, óvatosan elkavarjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgákat, 10 dkg cukrot, a citromhéjat, és jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze, adunk hozzá még kevés langyos tejet.
  5. Miután összeállt, elkezdjük kanalanként adagolni hozzá az olvasztott margarint, és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.
  6. Ezután letakarva meleg helyen pihentetjük, amíg duplájára meg nem kel (kb 1.5 óra)
  7. Közben előkészülődünk a sütéshez. Izzó parázsra lesz szükségünk, egy vízszintes felületen. A sütőfákat bekenjük olajjal. Egy asztalon, ami közel van a sütőhelyhez, kiterítünk egy nagyobb méretű konyharuhát vagy papírt, esetleg egy nagy tálcát, és egyenletesen elterítjük rajta a kristálycukrot, amihez adhatunk vaníliás ízesítést, esetleg fahéjat, diót, kókuszt, stb. Én vaníliával sütöttem.
  8. Miután megkelt a tészta, kiborítjuk egy deszkára, 5 db-ra osztjuk, és egyet elől hagyunk, a többit visszarakjuk a tálba, és letakarjuk. Amit elöl hagytunk, azt kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd feltekerjük az olajozott sütőfára. Az egyes sávok fedjenek át, és lapogassuk jól rá a fára. Ecsettel bekenjük teljes felületén olajjal, és meghengergetjük a szétterített cukron.
  9. Izzó parázs felett folyamatosan forgatva sütjük, ahogy karamellizálódik a cukor, úgy még áthengergethetjük néha a szétterített cukorágyon, és vissza a parázsra sütni. Amikor átsült a tészta (ezt kézzel ellenőrizhetjük) lecsúsztatjuk a fáról óvatosan, és függőlegesen állítva hagyjuk hűlni.
  10. A többi tésztával is hasonlóan járunk el. Fontos, hogy a tésztacsíkokat csak hideg/kihűlt sütőfára tekerhetjük fel, másképpen nem tapad rendesen a fához, és leesik róla. Mindig kenjük be olajjal a fát. Az a jó, ha több sütőfánk van, mert amíg egyik hűl, addig már süthetünk is a másikkal. A parázsra is folyamatosan ügyelni kell, hogy ne aludjon ki.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 35
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 15010
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Első kürtőskalács sütőmet (székely) nagymamámtól örököltem. Igazi "keményfából" faragták, mestermű kovácsoltvas talpakkal, ezekre rá lehet úgy helyezni pihenő állásban, hogy ne érjen le a kalács alja sütés közben.  Arrafelé "macskának" hívják, mivel egy kapaszkodó macska ujjaira hasonlít. Csak pár évvel a megöröklése után kezdtem el használni, aztán vettem mellé még egyet, majd még egyet... A kalácssütés majdnem egy félnapos program, de ha valaki szereti a kerti sütögetést, akkor egy félnapos élmény is egyben, ráadásul finom kürtőskalács a jutalom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk