r
Nosalty Logó

Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1608 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 9653 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 148 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    138.6 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    748 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1571.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    528 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    809.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    1013 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    611 micro
  • β-crypt
    86 micro
  • Likopin
    686 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 1608 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    415.7 g

Zsír

  • Összesen
    831.5 g
  • Telített zsírsav
    309 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    379 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    4485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9429.4 g
  • Cink
    51 mg
  • Szelén
    391 mg
  • Kálcium
    2391 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    576 mg
  • Foszfor
    2822 mg
  • Nátrium
    3166 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    4855.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    357 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    47 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    414 mg
  • D vitamin:
    306 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    6080 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    313 micro
  • β-karotin
    3667 micro
  • β-crypt
    518 micro
  • Likopin
    4117 micro
  • Lut-zea
    2867 micro
Összesen 9653 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    64 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 148 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pacalt felvágjuk kb. 1 kg-os darabokra Egyszer megmossuk, és beletesszük egy fazékba a sertésbőrrel együtt.
  2. Felöntjük vízzel úgy, hogy lepje el a pacalt. Beletesszük az 1 nagy fej hasábokra vágott, megtisztított vöröshagymát és a babér levelet.
  3. Mikor felforrt, innentől számítva max. 30 perc forralás( 10-15 perc javasolt ) után levesszük a tűzről, jól megmossuk, de nem hideg vízzel, a hideg víztől megkeményedhet a pacal. Ha nyers pacalt veszünk akkor tovább kel főzni. A túl fehér pacal fiatal marhájé volt gyorsan megfől de nem lesz igazi pacal ízű. A jó pacal kissé barna!
  4. A pacalt meg a sertésbőrt felszeleteljük kb. 3-4 cm-es csíkokra, utána keresztbe 6-10 mm-es csíkokra vágjuk (éles kés szükséges, az életlen kés balesetveszélyes is lehet, de az éles is).
  5. Az apróra vágott vöröshagymát beletesszük a felolvasztott zsírba a bográcsba, teszünk bele 1 evőkanál sót és kis lángon pépesre dinszteljük.
  6. Mikor ezzel megvagyunk, levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát, jól összekeverjük, és rátesszük az apró kockákra vágott paprikát magház nélkül és a paradicsomot.
  7. Jól összekeverjük, és mehet rá a pacal.
  8. Mivel eddigre a pacal kihűlt, felöntjük hideg vízzel, úgy, hogy majdnem ellepje.
  9. Mikor felforrt, mehet rá az összes fűszer, a sóval óvatosan, ha nem ismerjük a fajtáját, inkább többször kicsit, mint egyszer sokat.
  10. Lassú tűzön forraljuk, sűrűn kevergetve és kóstolgatva. Ha kell, a vizet pótoljuk.
  11. Ha nagyon sűrű a szaftja főzés közben, a pacal nem fő, hanem megsül, és soha többet nem lesz puha. Lé mindig legyen rajta!
  12. Ha már a két ujjunkkal szét tudjuk nyomni, levesszük a tűzről.
  13. Készen van! Ha akarunk beletenni vörösbort (3 cl/kg), befejezés előtt 15-20 perccel. (Egri bikavért javaslok. Én még így nem csináltam, de ad neki egy kis karaktert. Ha szeretjük csípősen, mert igazából így az igazi, erős paprika őrölt vagy zöld.
  • Elkészítettem: 45 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 66
  • Össznézettség: 112208
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 29.

Ajánló

Főtt burgonya illik hozzá a legjobban és friss kenyér. Aki szereti az erőset, a zöldpaprikát karikára szeletelve tálaljuk. Egy ismerősöm egy kanál tejfölt is tesz a tányérjába. A maradék vörösbort ajánlom mellé, ha a szakács nem itta még meg. Savanyúság igény szerint.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha ebédre szánjuk a pacalt, érdemes már előző nap mindent előkészíteni, hogy másnapra már csak a főzés maradjon, mert igencsak hosszú idő alatt puhul meg. Ha fával tüzelünk, én akácfával csinálom, fenyőfával meg ne  próbáljuk. (A sertésbőrt ne tévesszük össze a szalonnabőrrel!)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek