r
Nosalty Logó

Osztrák sajtos nokedli

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
8zsuzsa8
Osztrák sajtos nokedli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 925 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1849 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1192 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    396 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    295 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 925 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.9 g

Zsír

  • Összesen
    106.6 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    408 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2384 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    672 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    792 mg
  • Nátrium
    719 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    321.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    590 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    215 mg
  • Retinol - A vitamin:
    582 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 1849 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 278 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítjük a sajtszószt a zacskón lévő leírás szerint, csak a 2,5 dl tej helyett 2 dl főzőtejszínt használunk, illetve a margarin helyett vajat.
  2. A szalonnát felkockázzuk apróra.
  3. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
  4. A szalonnát, a kétféle hagymát az olajon aranyszínűre pirítjuk.
  5. A lisztből, tojásból, csipet sóból szokásos módon nokedlit készítünk (ha lusták vagyunk, vagy nincs időnk, kész nokedlit használhatunk).
  6. A kész nokedlit a szalonnás-hagymás keverékre tesszük, ráöntjük a sajtszószt, hozzákeverjük a reszelt bergsajtot., egyet rottyantunk rajta.
  7. Frissen őrőlt borssal, friss majorannalevéllel ízesítjük (ez el is maradhat).
  • Receptkönyvben: 143
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16566
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 05.

Ajánló

Mivel nálunk nem kapható bregenzi hegyisajt, pláne nem a tizenkét hónapig érlelt változata, más sajtok után kellett néznem. Az érett gouda, moosburger, esetleg érett comté, némi gorgonzolával keverve eléggé megközelítette a voralbergi ízeket. Mindegyik kapható nagyobb áruházakban vagy sajtboltokban. Zöldsalátát mindenképpen készítsünk mellé, ne a szokásos ecet-víz-só-cukor salátalevet készítsük, hanem olívaolaj, (esetleg tökmagolaj) balzsamecet, só, bors keveréket. Jó hozzá a friss káposztasaláta is. Ausztriában kapható zacskós Knorr Käsespetzl, de nem az igazi. Megkóstoltam...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Osztrák sajtos nokedli
8zsuzsa8 210 recept

Ausztria Vorarlberg tartományában a Kässpetzl (sajtos nokedli tájszólásban) a legolcsóbb étel, amit éttermekben kaphatunk. Annyira hétköznapi, hogy a vasárnapi étlapon (ez merőben eltér a hétköznapitól!) nem is szerepel. Persze ott nem Knorr zacskós sajtszósszal csinálják, hanem maguk készítik, három - csak náluk létező - sajtból. Többnyire zöldsalátát tálalnak mellé. Talán le sem lehetne gyűrni valami savanyúság nélkül. Még hogy a magyar konyha zsíros! Az osztrák paraszti ételek csak úgy tocsognak a zsírtól. Itthon többszöri kísérletezés után sikerült előállítanom a megfelelő ízhatást, jóval kevesebb zsíradékkal, mint ott.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek