r
Nosalty Logó

Nyárson sült malac parazsas burgonyával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kornél
Nyárson sült malac parazsas burgonyával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Összesen 4361 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Összesen 52322 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Összesen 174 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    233 g

Zsír

  • Összesen
    341.5 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18051.8 g
  • Cink
    110 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    323 mg
  • Vas
    87 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    17018 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    1116.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    844 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    160 micro
Összesen 4361 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2796.2 g

Zsír

  • Összesen
    4098 g
  • Telített zsírsav
    1475 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    280 g
  • Koleszterin
    3235 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216621 g
  • Cink
    1326 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    3876 mg
  • Vas
    1043 mg
  • Magnézium
    1121 mg
  • Foszfor
    4767 mg
  • Nátrium
    204217 mg
  • Réz
    56 mg
  • Mangán
    65 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    675.3 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    83 mg

VÍZ

  • Összesen
    13400.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2687 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    727 mg
  • D vitamin:
    2040 micro
  • K vitamin:
    997 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    130 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    606 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    844 micro
  • Kolin:
    1740 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1830 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    10129 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    1915 micro
Összesen 52322 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    680 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 174 kcal

Hozzávalók

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Elkészítés

A malachoz

  1. Malac előkészítése: a legegyszerűbb módja a hentessel előkészíttetni a malacot. (Én mindig a húsos barátaimmal szoktam előkészíttetni.) A lényeg az, hogy a vágás napján frissen kerüljön hozzánk a malac, ne a hűtőkamrából napok múlva.
  2. A friss, megtisztított malacot legelőször alaposan sózzuk be. A sózást a malac belsejében kezdjük el, a sütés megkezdéséig a bőrét nem érheti só. Bosnyák barátom nem használ más fűszert, kizárólag sót, én azonban a só mellett a malac belsejét meg szoktam fűszerezni zúzott fokhagymával (legjobb, ha olívaolajba törjük a fokhagymát, könnyebb vele dolgozni), frissen, mozsárban zúzott köménnyel, valamint frissen őrölt feketeborssal.
  3. Ha elkészültünk a fűszerezéssel, a malacot fel kell tennünk a nyársra. Sütőnként eltérő fajta nyárs lehet, a lényeg, hogy alaposan rögzítsük a gerincnél, a lapockáknál, illetve a comboknál. A malac nem mozdulhat meg a nyárson, ügyeljünk rá a rögzítés során. Ezt követően a malac felvágott hasát össze kell tűznünk, ehhez vékony drótot célszerű használnunk, hogy a sütés során keletkező gőzök ne tudjanak eltávozni a malac belsejéből. A fülekre tegyünk alufóliából "süvegeket", hogy ne égjenek meg.
  4. Közvetlen a sütés előtt a zsír felével alaposan kenjük be a malac bőrét, és sózzuk meg bátran. A só beleragad a zsírba, nem fog leperegni a bőrről a sütéskor. A zsír másik felét olvasszuk meg, majd egy külön edénybe öntsük bele a sört. A zsírszalonnából vágjunk nagyobb darabokat, tegyük nyársra, ezzel fogjuk kenegetni a malac bőrét a sütés során.
  5. Kezdjük meg a sütést. A nyársra rögzített malacot tegyük a sütő erre kialakított helyére, majd szórjunk alá kb. 3 kg izzó faszenet. Ügyeljünk rá, hogy a malac már forogjon a nyárson, amikor a parazsat alátesszük, máskülönben azonnal felhólyagosodik a bőre.
  6. Az első 3 órában nem szabad nagy hőt kapnia a malacnak, ezért arra kell ügyelnünk, hogy az induló faszén mennyiséget kell folyamatosan pótolnunk. Közben kenjük a malac bőrét az olvasztott zsírral (hosszú szárú ecsettel), valamint a sörbe mártogatott zsírszalonnával felváltva. Ha hólyagosodna a bőr, azonnal kenjük le.
  7. A három óra elteltével már lesz a malac bőrének halvány színe, ami nem is kell, hogy sötétebb legyen, hiszen a malac belsejét is át kell sütnünk.
  8. 3-4 óra elteltével fokozatosan növelhetjük a faszén adagot a malac alatt, hozzávetőlegesen másfél-kétszeresére fogunk eljutni az utolsó 40 percre.
  9. Az utolsó szakaszban készítsük el a köretet. A burgonyákat csomagoljuk be alufóliába, és tegyük őket a parázsba kb. 15- 20 percre. Időnként forgassuk őket, hogy ne égjen meg az oldaluk. A hőtől függően a sütési idő változhat.
  10. A juhtúrót, a tehéntúrót, a finomra vágott metélőhagymát és a tejfölt keverjük össze egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
  11. Ha a malac elkészült, daraboljuk, és tálaljuk a fóliás burgonyával, melyet késsel megvágva kinyitunk, és megöntjük a juhtúrós öntettel. Házi savanyúságot adjunk mellé.
  • Sütés ideje: 400 perc
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 66866
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 08.

Ajánló

Nagyobb baráti összejövetelekhez, céges bulikhoz kifejezetten jó időtöltés, és nagyszerű lakoma a végén. A 25 fős létszám ajánlott, máskülönben sok hús megmarad.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyárson sült malac parazsas burgonyával
Kornél 167 recept

Édesanyám születésnapjára készítettem a képen látható malacot. Egy bosnyák barátom tanítgatott a sütési fortélyokra, ami szerintem a déli emberek vénájában van. Nagy türelem szükségeltetik a sikeres sütéshez (folyamatosan kenegetni kell a bőrt), nem lehet siettetni az elkészültét, mert a belseje nem fog átsülni, a bőre pedig már "fekete" lesz. Ezért tanácsolom a kisebb hővel történő indítást az első órákban. Sütési időre vonatkoztatott javaslatom: kb. 20-25 perc sütést kell számolnunk kilónként, akkor jól át fog sülni a malac.

Hozzávalók

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek