Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Norvég reformkenyér recept

hozzászólások (14)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Mangán
Foszfor
Szelén
Nátrium

TOP Vitaminok

Folát B3 B5 A

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
15.3 g

zsír

Összesen:
7 g
Telített zsírsav:
3 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
2 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
16 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.8 g
Kalcium:
113 mg
Magnézium:
114 mg
Nátrium:
712 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Vas:
4 mg
Foszfor:
383 mg
Kálium:
486 mg
Mangán:
3 mg
Szelén:
28 µg

szénhidrát

Összesen:
101.2 g
Élelmi rost :
11 g
Összes cukor:
4 g

víz

Összesen:
106.1 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
0 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
64 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
41 µg
E vitamin:
0 mg
D vitamin:
0 µg
K vitamin:
2 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
61.3 g

zsír

Összesen:
27.9 g
Telített zsírsav:
13 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
6 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
5 g
Koleszterin:
63 mg

ásványi anyagok

Összesen:
7.3 g
Kalcium:
450 mg
Magnézium:
454 mg
Nátrium:
2853 mg
Cink:
12 mg
Réz:
2 mg
Vas:
14 mg
Foszfor:
1533 mg
Kálium:
1942 mg
Mangán:
12 mg
Szelén:
116 µg

szénhidrát

Összesen:
404.9 g
Élelmi rost :
48 g
Összes cukor:
16 g

víz

Összesen:
424.4 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
1 mg
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
22 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
6 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
258 µg
B12 Vitamin:
1 µg
A vitamin (RAE):
164 µg
E vitamin:
2 mg
D vitamin:
0 µg
K vitamin:
9 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
6.6 g

zsír

Összesen:
3 g
Telített zsírsav:
2 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
6 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.8 g
Kalcium:
46 mg
Magnézium:
49 mg
Nátrium:
305 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Vas:
1 mg
Foszfor:
163 mg
Kálium:
208 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
12 µg

szénhidrát

Összesen:
43.4 g
Élelmi rost :
5 g
Összes cukor:
1 g

víz

Összesen:
45.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
0 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
29 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
17 µg
E vitamin:
0 mg
D vitamin:
0 µg
K vitamin:
1 µg

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

restio
restio Sat, 2016-02-20 13:42

Kedves Éva!

most kezdtem el összegyűjteni pár kenyérreceptet, amivel kipróbálhatnám a "mumus" kelt kenyérsütést (eddig csak a szódás kenyeret mertem sütni).
Az első pontban azt írod: "tészát készítünk belőle". A hosszú 8 órás hűtős kelesztés miatt elbizonytalanodtam, hogy ez esetleg egy dagasztás nélküli tésztát jelent-e, vagy ugyanúgy jól ki kell dolgozni, mint a hagyományos, szobahőmérsékleten kelt dagasztott kenyereket?

köszönöm!
Zsuzsa

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-02-20 15:18

Kedves Zsuzsa!
Nem kell tartanod az élesztős kenyértől, csak nyugodtan vágj bele, nem fogsz csalódni. Ezt a tésztát ki kell dolgozni rendesen, és úgy a hűtőbe 8 órára. Szerintem erre a hosszú pihenőre azért vn szüksége, hogy a rostok, amik a lisztekben vannak, jól megszívhassák magukat nedvességgel, így puhább lesz a kenyérbél.
Remélem, hamar rájössz, hogy az élesztős kenyér készítése sem sokkal bonyolultabb, mint a szódás kenyéré. Viszont az élesztős tészta annyira szerethető, mialatt összeáll a kezünk segítségével, mondhatni, lelke van. Én imádom. :)
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-10-03 11:39

Kedves Éva!
Mindig olyan boldog vagyok, amikor azt olvasom, hogy mások is ragaszkodnak a régi dolgokhoz, értékekhez, emlékekhez s csak remélni merem, hogy egyre többen vagyunk, akik érzik ennek a fontosságát, a melegét.
A Te kenyered (és jónéhány recepted) közelebb visz minket ehhez, köszönet érte!
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-10-03 18:44

Kedves Edit!
Én is remélem, hogy egyre többen vagyunk, csak úgy érzem, mégis kevesen. Az biztos, hogy én egész életemben azon dolgozom, és nem csak a receptjeim útján, hogy nagyon sokan legyünk. :)
Puszi: Éva

z1
z1 / z1 Sun, 2011-10-02 00:17

Szia!
0 óra 17 perc van.
Pókert nézek ( Kordával, meg valakivel ) a SPORT 1-en.
Jó.
Meg a fröccs is amit iszogatok mellé.
Meg a barna, magos, finom, egészséges ( -nek mondott ) pur-pur kenyér is.
Amit a műsor, meg a fröccs mellé eszegetek.
De a Tied is jól néz ki.
Amit meg közben a NO SALTY-n nézegetek.
Azt is szívesen eszegetném a műsor, meg a fröccs mellé.
Z.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 11:14

Szia Z!
Ez egy kellemes este lehetett. Bár 0 óra 17 perckor én már nem mernék kenyeret eszegetni, de nappalra mindenképp ajánlom. Úgyhogy egyszer szánd rá magad, és süsd meg, nem fogod megbánni. Szerintem lesz olyan finom, mint a pur-pur. :)
Szép napot! Fahéj

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-10-01 19:03

Kedves Éva! Tényleg békebeli ennek a kenyérkének még a látványa is, a sztoridat olvasva pedig méginkább átmelgszik a földi halandó! :-) Én is minden létező és láthatatlan gyökeremmel kapaszkodni próbálok abba a valamibe, amit olyan szépen megfogalmaztál, ezért olyan jó tudni, gondolkodik így más is! :-) Puszi: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 11:08

Kedves Éva! Mindig is tudtam, hogy mi egy táborba tartozunk. :) Én még az a szerencsés vagyok, aki láthatta-tapasztalhatta, milyen egy igazi falu, milyen élni szervesen a természetben. És aki ezt átélte-átérezte, annak örökre bevésődik minden porcikájába, és ezt keresi mindenütt.
Puszillak: Éva

Big Boss
Big Boss / Big Boss Sat, 2011-10-01 17:15

Szia Fahéj!
Ez is egy újabb remekmű, gratula!
Tudod a kenyér mostanság a mindenem!
Mármint enni nem annyira, de a sütés az igazán!
Tetszik úgy ahogyan leírtad, de mitől Norvég?
Üdv.
Dénes

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 10:57

Szia Dénes!
Köszi a dicséretet. :) Megértem a kenyérsütési lelkesedésedet, mert én is így vagyok. Ma is kipróbálok egy újfajta kenyeret, de ezt most "csak" saját kútfőből. Már alig várom, hogy nekiálljak. Ja és hogy mitől norvég? Sajnos, fogalmam sincs, a receptkönyvben ez volt a neve. :) Többet nem sikerült kiderítenem róla. Pedig engem is érdekelne...
Üdv: Fahéj

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Sat, 2011-10-01 16:26

Csatlakozom az előttem írtakhoz.!
Kedves Fahéj szuper,hogy mások is tele vannak hasonló gondolatokkal ,érzésekkel !!
További szép napot . Sok örömöd teljen a mindennapokban.( Főleg a kis konyhádban ).
A joghurtos kenyered én is ki fogom próbálni.....
Üdv Magdi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 10:52

Kedves Magdi!
Köszi a jókívánságot, hasonlókat kívánok Neked is. És szerintem valóban érdemes kipróbálni ezt a kenyeret.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2011-10-01 15:24

Kedves Éva! Én erre már nem is tudok mit mondani, csak bólogatok ezerrel! Olyan jó olvasni a sztorijaidat, és annyira tetszik, h. az értékrendszered nem változott a világgal. Én is úgy gondolkodom, ahogy te, és ahogy telnek az évek, egyre inkább észtreveszem magamon, h. csak a régi dolgok tesznek boldoggá. Az ételekben is a hagyományos ízeket kedvelem a legjobban, ami persze nem jelenti azt, h. meg se kóstolom az újat, de mégiscsak az a kenyér a jó, amit nagyanyáink sütöttek. Ebbe persze éppúgy belefér a német, a svájci és akár a tengerentúli kenyér is, hiszen a "régi" ízek bárhol is járunk, nagyon finomak. Épp most sütöttem ki életem 2. jól sikerült kiflijét, amit erről az oldalról vettem, és olyan csodásra sikerült mind külalakra, mind ízre, h. azt el sem lehet mondani. Gyerekkori emlékek idéződtek fel. A kenyered előtt pedig most is megemelem a kalapom! Szép hétvégét, puszillak: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 10:50

Kedves Gabi!
A hagyományokban erő van, és ezt az erőt érezzük a hagyományos ételekben is, még ha nem is tudatosan.
Örülök, hogy megint sikerült a kiflid, és egyre nagyobb örömödet leled a kelt tészta készítésben. S ahogy ismerlek, sejtem, hamarosan Te is jobbnál jobb kelt tésztás recepteket fogsz megosztani velünk. :) Én ma a mákos buktámat sütöm, közkívánatra... :)
Puszi: Éva

514
víz 1.3 dl
élesztő 1.25 dkg
joghurt 2.5 dl
1 tk
graham-liszt 32 dkg
finomliszt 20 dkg
vaj 1 ek