r
Nosalty Logó

Norvég halleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Iofiel
Norvég halleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A hal alapléhez

A leveshez

Összesen 753 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A hal alapléhez

A leveshez

Összesen 3013 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A hal alapléhez

A leveshez

Összesen 65 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.7 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2882.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    784 mg
  • Nátrium
    1617 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    496.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    622 micro
  • K vitamin:
    227 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3783 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1142 micro
Összesen 753 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    238.6 g

Zsír

  • Összesen
    155.4 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    952 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11529.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    430 mg
  • Kálcium
    965 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    504 mg
  • Foszfor
    3138 mg
  • Nátrium
    6467 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1984.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2481 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    2488 micro
  • K vitamin:
    909 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    493 micro
  • Kolin:
    871 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1011 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    15133 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4568 micro
Összesen 3013 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    107 micro
  • β-karotin
    328 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 65 kcal

Hozzávalók

A hal alapléhez

A leveshez

Elkészítés

A hal alapléhez

  1. Alaplé:
  2. A póréhagymát és a zellert apróra vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpároljuk.
  3. Hozzáadjuk a megroppantott, de egészben hagyott fokhagymát, és felöntjük a borral.
  4. Amikor a borból kiforraltuk az alkoholt, hozzáadjuk a halcsontokat, és felöntjük két liter vízzel.
  5. Amikor felforrt, hozzáadjuk a gyökeret, sárgarépát és a borsszemeket.
  6. Lassú tűzön gyöngyözve forraljuk 30-40 percig.
  7. Sűrű szűrőben leszűrjük, és lehűtjük.
  8. A tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt és habot, a tiszta levet felhasználásig félretesszük.
  9. Hűtőben 1-2 napig eláll, de jobb minél előbb felhasználni, mert az íze állás közben halványul. Ha nagyobb adagot készítettünk, kiadagolva le lehet fagyasztani.
  10. Halleves
  11. Megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta az apróra vágott póréhagymát.
  12. Adjuk hozzá a karikára vágott répát és gyökeret, és egy percig pároljuk a hagymával.
  13. Öntsük fel az alaplével, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal. Adjunk hozzá 1 babérlevelet.
  14. Amikor a zöldségek már félig megfőttek, adjuk hozzá a csíkokra vágott halfiléket.
  15. A tejszínt és a tejfölt keverjük simára a keményítővel, és sűrítsük be vele a levest.
  16. Amikor felforrt a tejszínes leves, dobjuk bele a rákhúst, és még egy percig forraljuk.
  17. Ízlés szerint ízesítsük citromlével.
  18. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 68
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 17941
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 06.

Ajánló

Tartalmas, sűrű leves, téli estékre vacsorának vagy ebédre, ha egy könnyebb második fogást párosítunk hozzá. A hozzávalók bármikor beszerezhetőek, így évszaktól függetlenül készíthető. Legjobban fehérbor illik hozzá, száraz furmint vagy hárslevelű, esetleg chardonnay.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Először Norvégiában találkoztam ezzel az étellel. Érdekes, hogy Norvégiában a „fiskesuppe” legalább akkora népszerűségnek örvend, és annyira büszkék rá, mint mi a halászlére. Hasonlóképpen a halászléhez számos változata létezik tájegységenként. Vicces látvány, hogy a norvég szupermarketek polcain a magyar halászlékockához meghökkentően hasonlító „fiskesuppe” instant porokat és kockákat lehet találni. A különbség annyi, hogy terméket díszítő képen a leves nem piros színű, hanem fehér. Itthon többször elkészítettem és mindig sikere volt. Norvég ismerőseink hosszan taglalták, hogy milyen halakból érdemes készíteni, lehetőleg többféle, fehér húsú tengeri halat használjunk fel hozzá. Magyarországon sajnos gyakran szűk keresztmetszet a boltok kínálata, abból kell főzni, amihez hozzá tudunk jutni. Én már pangasiusból is készítettem, és az sem rontotta el. A fényképen látható adagban lazac és pangasius főtt, és nagyon finom volt. Rákot is bátran tehetünk a levesbe, de nem kötelező. Arra kell figyelni, hogy a rák már főzve kerül forgalomba, nem szabad sokáig főzni, mert akkor gumiszerűvé válik, inkább csak forrósítsuk át az ételben. A leves sűrítésénél ne használjunk túl sok keményítőt, és alkalmazzuk a „hőkiegyenlítést”, nehogy összekapja a tejfölt a forró leves.

Hozzávalók

A hal alapléhez

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek