r
Nosalty Logó

Nokedli zöldségekből, szamuráj változat

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
nemnagykunszt
Nokedli zöldségekből, szamuráj változat
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 173 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 696 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 87 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    729.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3046 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 173 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2917.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    223 mg
  • Foszfor
    699 mg
  • Nátrium
    1734 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1298 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    12186 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1461 micro
Összesen 696 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    367.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    624 micro
  • β-karotin
    1535 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 87 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket és a hagymákatkockázzuk össze, és dobjuk be egy kis fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Tegyük hozzá a húsleveskockát és a csipet sót.
  2. Főzzük 30 percen keresztül, majd szűrjük le, de a vizét ne öntsük ki.
  3. A leszűrt és megfőtt zöldségeket botmixerrel turmixoljuk össze alaposan, majd tegyük félre hűlni.
  4. Fogjunk egy nagy fazekat, és öntsük bele a zöldségek főzőlevét, majd pótóljuk annyi vízzel, hogy 3/4-ig legyen. Forraljuk fel, ésalaposan sózzuk meg.
  5. A kissé kihűlt zöldségpüréhez adjunk egy csipet sót, a tojást és a lisztet. Készítsünk belőle nokedliállagú tésztát. Ezt elkövethetjük robotgéppel, de fakanállal is. A hozzáadandó liszt mennyisége a zöldségek nagyságától függ. Lehet 5-6-7 ek is.
  6. Nokedliszaggatóval szaggassuk a forró, lobogó vízbe. Főzzük addig, míg nem jön fel a tetejére, szűrjük le, és hideg vízzel mossuk át.
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7499
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 30.

Ajánló

Mivel alig van benne liszt, viszont bőven van benne zöldség: egészséges. Bármihez megy, pl. hagyományos pörkölthöz, de ehhez is: http://nemnagykunszt.postr.hu/karacsonyi-orolet-avagy-en-vagyok-az-apad, vagy ehhez zsemlegombóc helyett: http://nemnagykunszt.postr.hu/alvadasz

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Kedd, a hétköznapi szamuráj: A hegyen felfelé menet egyre kevesebb az oxigén, de Kedd jól tudta ezt, hiszen nem először teszi meg az utat. „Már megint péntek van” - jutott eszébe, és a jó szamurájhagyományoknak megfelelően pénteken futni kell. Már jó ideje, hogy elkerült otthonról, és szamuráj harcos módjára éli az életét. Mostanra kicsit belefáradt, beleszürkült a folyton ismétlődő feladatok elvégzésébe. Minden áldott hét ugyanúgy telik. Ha hétfő, akkor szeppuku gyakorlatok (harakiri), kedden a nevével húzzák, és szekálják a szamurájtársai, szerdán a „Hogyan kössünk úgy copfot, hogy harc közben ne vágjuk le” órán ül. Csütörtökön szurikennel vadásznak legyekre, pénteken hegyen futnak. Egyszóval: megunta. Változtatni akar. Már édesapja Lee bácsi is megmondta, mikor elromlott a régi TV-jük: „Ha a hétköznapok beszürkülnek, akkor a hétvége sem lesz színes.” Nem mehet ez így tovább Kedd Lee, No, Kedd Lee! Segítsünk Kedd-nek, hogy ismét színes és változatos legyen az élete… Szóval, ez most egy felfrissített nokedli, vagy ha jobban tetszik galuska recept, mert azt gondolom, hogy a fasírt után ez a másik olyan étel, ami méltatlanul kullog a recept hierarchia végén. Pucolj meg az összes zöldséget. Jó szamuráj módjára szabdald szét őket, mintha csak egy a szellemvilágból előlépett ősi ellenséggel küzdenél… azért nézz körül mielőtt csinálod, nehogy megsérüljön vki. Mittomén, épp bejön a gázóra leolvasó, aki teljesen megtestesíti a modernkori ősellenséget. A felszabdalt-felkockázott zöldségeket szórd egy fazékba, öntsd fel vízzel, hogyépp csak ellepje, és tegyél bele 1evőkanál ételízesítőt, vagy 1 húsleveskockát, és ízlés szerint, 1 marék petrezselymet, és snidlinget is. Főzd 30 percen keresztül, majd nézd meg, hogy megpuhult e, mint a nyereg alatt a szusihusi. Ha kész, akkor egy másik fazekra tegyél egy szűrőt, és szűrd le a zöldséget, és csepegtesd is le. A levet ne öntsd ki. Ha megvan és kihűlt, akkor kapj elő egy tálat, borítsd bele a zöldeket, és botmixerrel aprítsd fel őket, mintha csak 1000 szamuráj kardja csapna le egyszerre. Te is látod a hadsereget, ahogy kaszabol?… Jóvan, vegyél be valamit. Mondjuk egy szakét, és ha feleszméltél, akkor üss rá 1 db tojást és tegyél hozzá 5-6 ek lisztet. Készíts belőle nokedli tészta jellegű tésztát, hiszen nokedli jellegű készítményt készítünk. Nyúljon, ragadjon, mint az ősi szamuráj ellenségodargasztó ragasztószerű anyag. A fazékban felfogott főzőléhez önts annyi vizet, hogy ¾-ig legyen, és alaposan sózd meg. Forrald fel, majd az elkészült reform tésztát szaggasd bele nokedliszaggatóval. Ha nincs, akkor vegyél elő egy evőkanalat és azzal végezz szaggató mozdulatokat (kezdők kedvéért: kotorni kell, mint oviban a finomfőzeléket a tányér szélére). A tésztát kb.1-2 cm-es darabokban a forró vízbe kell juttatni. Ha kész, akkor feljön a víz tetejére, Mint ahogy az a vízben egy jó szamuráj ellenségtől szokás…

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?