r
Nosalty Logó

Narancsgrízes-kakaós piskóta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Narancsgrízes-kakaós piskóta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Összesen 227 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Összesen 2281 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Összesen 132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    465.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 227 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    82 g

Zsír

  • Összesen
    44 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4654.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    1204 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1799 mg
  • Nátrium
    1127 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.8 g
  • Cukor
    170 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    779.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    908 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    914 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2188 micro
Összesen 2281 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 132 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Elkészítés

Tésztához

  1. Először készítsd el a krémet, mert minél jobban kihűl, annál könnyebb lesz vele dolgozni. A lényeg, hogy 1 l legyen a folyadékok összes mennyisége, ezen belül lehet variálni a gyümölcslé és a tej arányát. (Ha a puding elkészíthető tej nélkül, akkor a tejet akár el is lehet hagyni, de erről nekem nincs tapasztalatom.)
  2. 1 dl tejben keverd el a pudingport és a 2 ek cukrot. A többi folyadékot, a maradék cukrot és a rumot öntsd egy fazékba, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Még hidegen szórd bele a búzadarát is, kevergesd folyamatosan. Mikor a búzadara megfőtt - pár perc - öntsd hozzá a pudingos keveréket is, és kavard tovább, amíg besűrűsödik és újra forrni kezd. Kóstold meg a krémet, mert a narancs savanyúságától függően lehetséges, hogy kell még bele cukor. Ha az íze megfelelő, akkor tedd hideg helyre.
  3. A tészta elkészítésénél az a legfontosabb, hogy minden legyen a kezed ügyébe készítve, mert csak így tudsz majd folyamatosan dolgozni, és csak így lesz a piskóta vékony rétegben porhanyós, belül pedig felhőszerűen lágy. :) Tudom, hogy ez sok kis edényt, és több mosogatnivalót jelent, de hidd el, megéri. Tehát menjen a keverőtálba a tojások fehérje, egy másik edénybe a sárgája, egy harmadikba a cukor és a vaníliás cukor, a negyedikbe pedig az átszitált, elkevert liszt, kakaó, sütőpor.
  4. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és - ez fontos - kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  5. Verd kemény habbá a fehérjéket, majd fokozatosan csorgasd hozzá a cukrot, vigyázva, hogy a hab továbbra is kemény és fényes maradjon. Ezután egyenként engedd bele a sárgájákat, miközben továbbra is dolgozol a habverővel. A száraz anyagokat egy lapos fakanállal forgasd bele a habba, kis adagonként és óvatosan.
  6. Segítsd át a habos tésztát a tepsibe, majd tedd be a sütőbe, és az ajtót NE nyisd ki minimum 10 percig, különben minden habmegőrző óvintézkedés hiába volt, és piskóta helyett egy gumiszerű vacakot fogsz kapni. 15 perc után viszont tegyél a tészta tetejére sütőpapírt, hogy ne kapjon kérget. Összesen 30 percig süsd.
  7. Tűpróba után, ha kész, borítsd rácsra.
  8. Ha a krém és a tészta is kihűlt, akkor a piskótát vágd két lappá. Az egyikre kend rá a krémet, a másik lesz a teteje, amit díszíthetsz csokimázzal, porcukorral, de én kakaóport szitáltam rá.
  9. Sok sikert hozzá!
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 21x31
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 237
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 17224
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a sütemény részben saját recept alapján készült abból a szükségből, hogy volt 5-6 nagyon-nagyon savanyú narancsom, amit nem tudtunk megenni. Mivel a zselatinnal valamilyen rejtélyes okból nem vagyunk barátok, ezért azon kezdtem elmélkedni, hogy milyen is lehetne az a narancsba-gríz. Jó lett, de valahogy kívánt magához valami kesernyés, csokis dolgot, így lett neki piskótája. Legközelebb több kakaót tennék bele - ezért szerepel a receptben is, hogy minimum - és ha bio narancs lett volna, akkor egynek a héját is belereszeltem volna. De a siker férfi körökben így is kirobbanó volt, mert az íze csokis, enyhén rumos, savanykásan édes, a krém pedig több, mint a tészta, mégsem tömény a végeredmény.

Hozzávalók

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek