r
Nosalty Logó

Mézes zserbó Lizinkától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Mézes zserbó Lizinkától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tésztalapokhoz

krémhez

csokimázhoz

Összesen 1336 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tésztalapokhoz

krémhez

csokimázhoz

Összesen 8023 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tésztalapokhoz

krémhez

csokimázhoz

Összesen 349 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    57.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    185 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    490.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.6 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    377 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 1336 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.7 g

Zsír

  • Összesen
    345.6 g
  • Telített zsírsav
    193 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2941.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    234 mg
  • Kálcium
    798 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1156 mg
  • Nátrium
    424 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1137.6 g
  • Cukor
    692 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    322.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2306 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    141 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    450 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    494 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    602 micro
Összesen 8023 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

tésztalapokhoz

krémhez

csokimázhoz

Elkészítés

tésztalapokhoz

  1. Egy kisebb edénybe beleütjük a tojásokat, és elkeverjük a tejfellel és a langyos mézzel.
  2. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk, és összeforgatjuk a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a zsírral. Ezután beletesszük a porcukrot, majd a tojásos-mézes-tejfölös keveréket. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát négy cipóra osztjuk, 10-15 percet pihentetjük.
  3. A cipókból négy, egyforma nagyságú lapot nyújtunk (kb. 35x22 cm). Villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, lisztezett tepsi hátán világos színűre sütjük.

krémhez

  1. A lisztet elkeverjük a cukorral, majd a tejjel. Gyenge tűzön, folytonos keverés közben besűrítjük. Hűlni hagyjuk. Amíg hűl a főzött krém, a vajat habosra keverjük a porcukorral.
  2. A kihűlt főzött krémet fellazítjuk a rummal. Ezután lassú, óvatos mozdulatokkal a vajkrémbe keverjük. A krémet három részre osztjuk, és megtöltjük vele a mézes lapokat.
  3. Amikor a mézes lapok összeértek a krémmel (másnap), a tészta széleit levágjuk, és négy hasábot készítünk a töltött lapokból.

csokimázhoz

  1. A cukrot, a vajat, a kakaót és a vizet összekeverjük, és gyenge tűzön elkezdjük melegíteni. Amikor egyneművé válik, fél óráig keverjük a mázat.
  2. Ezután felmelegítjük, és bevonjuk vele a hasábokat.
  3. Amikor a máz megszilárdult, szeletekre vágjuk, és kevéske rummal kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 32 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2338
  • Feltöltés dátuma: 2017. január 19.

Ajánló

A krémből semmiképpen ne hagyjuk ki a rumot. Tálaláskor viszont elhagyhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mézes zserbó Lizinkától
Lizinka_ 589 recept

Nagy ünnepek, családi összejövetelek elhagyhatatlan sütije édesanyám mézes zserbója. Receptje családi örökség. Emlékszem, a felnőtt vendégeknek mindig 2 cl rummal kínáltuk, amit rálocsoltak a zserbó-szeletekre. Karácsonykor én is így tálalom, követve a régi hagyományokat.

Hozzávalók

tésztalapokhoz

krémhez

csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?