r
Nosalty Logó

Melwy

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Melwy
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 732 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3661 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 321 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 732 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.1 g

Zsír

  • Összesen
    132.7 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1422.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    880 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    525.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    394.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 3661 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 321 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Öntsük a tálba a lisztet, búzadarát, egy csipet sót és cukrot ízlés szerint. Adjunk hozzá egy bögre forró vizet, ami azonos méretű legyen, mint amivel a lisztet és a búzadarát kimértük. Kezdjük el gyúrni a tésztát, ha szükséges, akkor folyamatosan adjunk még forró vizet a tésztához, hogy jól gyúrható legyen. A tészta akkor lesz megfelelő, ha már nem tapad a tál széléhez.
  2. A tésztát körülbelül azonos nagyságú részekre választjuk szét, és hosszúkás (kb. 6-8 cm-es) és kb. két ujjnyi vastag formákat sodrunk belőle. Megkenjük a nyújtódeszkát vagy munkalapot olajjal, ahol pihentetni szeretnénk a tésztát, majd a hosszúkás tésztákat az olajozott részre tesszük, tetejüket is megkenjük olajjal, letakarjuk, és 30 percet hagyjuk pihenni (mert a búzadara elkezd dagadni).
  3. Megolvasztjuk a vajat és elkeverjük az olajjal. A pihentetést követően a munkafelületet megkenjük olajjal, és a kezünkkel elkezdjük szépen nyomkodó mozdulatokkal vékonyra nyújtani egyesével a tésztákat úgy, hogy a szélességük ne legyen nagyobb, hosszában nyúljanak meg. Amikor egy tésztát így kinyújtottunk, akkor megkenjük az olvasztott vaj és olaj keverékkel, majd megszórjuk búzadarával, ezt követően pedig feltekerjük a kinyújtott tésztát.
  4. A feltekert tésztákat egyesével felállítjuk úgy, hogy látható legyen a tészta spirális tekerése, és kezünkkel szépen összenyomjuk, ami révén lapos tésztát kapunk (de ne lapítsuk le teljesen), aminek a közepén megmarad a spirális forma. Ezeket újra félretesszük 30 percre pihenni ebben a formában.
  5. A munkalapot újra megolajozzuk, és egyesével kézzel kör formájúra nyomkodjuk a tésztákat. Miután kör alakúra nyomkodtuk a tetejüket újra megkenjük olajjal. Addig sütjük egy-egy oldalán, míg szép "aranybarna foltok" keletkeznek rajta. Serpenyőben vagy sütőben is kisüthetjük. (Én serpenyőben szeretem kisütni, a sütéshez pedig nem használok olajat, mivel folyamatosan kell olajozni a tésztát, ezért egyáltalán nem tapad.)
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1930
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A melwy-t Marokkóban általában reggelire fogyasztják, én is ott ettem először, és nagyon megízlett, ezért itthon a családomnak is elkészítettem nagy sikerrel. Sokféleképpen lehet ízesíteni, én mézzel és sajttal kentem meg a tetejét, de nutellával vagy lekvárral is finom.  Íze hasonló a nálunk ismert krumplilángoshoz, de a fogyasztásával vigyázzunk, rendkívül laktató. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek