r
Nosalty Logó

Medvehagymás gulyásleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Teamami
Medvehagymás gulyásleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 500 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 1997 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 52 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    889 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    449 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    809.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1878 micro
  • β-karotin
    4521 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 500 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    128 g

Zsír

  • Összesen
    92.2 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3555.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    314 mg
  • Foszfor
    1796 mg
  • Nátrium
    842 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    3238.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1921 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    585 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    7512 micro
  • β-karotin
    18082 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2061 micro
  • Lut-zea
    937 micro
Összesen 1997 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    92.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    196 micro
  • β-karotin
    473 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    54 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 52 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. Zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a szárzöldséget nem túl vékony karikára, a krumplit, zellert kis kockákra vágjuk.
  2. A sertéscombot az esetleges zsíros részektől megszabadítjuk, felkockázzuk, a gyorsabb fővés érdekében nem nagy darabokra.
  3. A hagymát 4-5 ek olajon (másfél ek zsíron) megfuttatjuk, s amikor már üveges, rádobjuk a húst. Ha a húskockák kellőképpen átforgolódtak az olajban és kifehéredtek, rádobjuk a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Pirospaprikával meghintjük, egyben le is húzzuk a fazekat a tűzről, nehogy a paprika megkeseredjék. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és lefödve pároljuk. (Mivel siettem, én kuktában készítettem.)
  4. Amikor a hús háromnegyed részben puha (már majdnem jó, de még kell neki 10-15 perc fővés), rádobjuk a répaféléket, a zellert, paprikát, paradicsomot, felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel (amennyi levest szeretnénk), majd főzzük tovább a társaságot együtt. A felöntött levet kóstoljuk és utánaízesítjük a fűszerekkel.
  5. Közben elkészítjük 1 tojásból, csipet sóból és a tojás által felvett mennyiségű lisztből a csipetkét. A tésztának foghatónak kell lennie, figyeljünk arra, hogy ne legyen lágy, mert akkor szétesik, de ne is legyen kemény, mivel a kemény kis galacsinok nyögvenyelőssé főnek. Lisztes kézzel alig nagyobb méretűre csipkedjük a nyers tésztát, mint a kézi tarhonya, de nem baj, ha rusztikusan formátlanok lesznek a csipetkék. Hogy ne ragadjanak össze felhasználásig, pici liszttel hinthetjük meg, amivel át is forgatjuk a szemeket.
  6. Közben rátekintünk a készülő folyékony műre, a répák épp, hogy mindjárt készen lesznek, ekkor adjuk hozzá a krumplit (az idei első újkrumplira sikerült rálelnem), hiszen annak sok fővési idő nem kell. Mivel időközben a csipetkék is lecsipkelődtek, mehetnek a krumplival együtt. Ekkor újrakóstolás, ha kell, beállítjuk a végső ízt.
  7. A főzés befejezése előtt meghintjük az evőkanálnyi medvehagymával, de azzal már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy átadja finom ízét a levesnek.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2149
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Medvehagymás gulyásleves
Teamami 3 recept

Mai vacsoránknak gulyást terveztem, a hosszabbra nyúlt munkanap miatt szerettem volna egy tartalmasabb levest az asztalra tenni. Ez a gulyásleves pozitív tévedéssel végződött. Mivel nem volt itthon zellerzöldem, viszont keveselltem a levesben a zellerízt, a mélyhűtő tartalmához folyamodtam. A zacskóban, amit elővettem, fagyottan figyelt a harsogóan zöld tömb, amiből lekanyarítottam egy bő evőkanálra valót és belepottyantottam a fazékba. A következő keverésnél vártam, hogy a megszokott zellerillat felcsapjon, de nem így történt, ellenben szembenézhettem az akkurátusan felaprított medvehagymámmal a gulyásban. Így jár az, aki elfelejti felcímkézni a mélyhűteni kívánt alkotóelem nejlonját. Lehet, hogy a medvehagyma gulyáslevesbe ötvözése csak nekem újdonság, mások esetleg jót mosolygnak a "felfedezésemen", de hozzáteszem, nálunk bizonyos ételeknél hagyományos készítési módok uralkodnak. Nos, most nem így történt. Egy valami azonban biztos: a medvehagyma rendkívüli ízélménnyel gazdagította a gulyást, a ház ura, aki mellesleg többször eszik keveset, ráadásul eléggé válogatós, most nem bírta letenni a kanalat. Szuszogott is utána rendesen. :)

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek