r
Nosalty Logó

Mandulás fűszeres indiai rizs

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csutak Enikő
Mandulás fűszeres indiai rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 475 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 949 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 302 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    226 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1239 micro
Összesen 475 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    914.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    501 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    459 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2478 micro
Összesen 949 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    787 micro
Összesen 302 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst főzzük meg kétszer annyi vízben. Fontos, hogy hideg vízbe tegyük bele, és ne sózzuk! (A só megrepedezteti a rizs külső rétegét, így kijön belőle a keményítő, és emiatt ragad össze a rizs, és nem peregnek a szemek.)
  2. Amikor már épp annyi víz van a rizsen, hogy le ne ragadjon, akkor félrevesszük a tűzről, ráteszünk egy konyharuhát, és befedjük. Öt perc múlva készre puhul a rizs a gőzben. A fölösleges gőzt a konyharuha magába szívja.
  3. A mandulát megpirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a rizshez a garam masalat, a lecsepegtetett zöldborsót és a mandulát. Összekeverjük, és egy perc erejéig visszatesszük a tűzhelyre, és kavargatjuk.
  5. Levesszük a tűzhelyről, megsózzuk, és 2-3 percig hagyjuk, hogy érjenek össze az ízek, majd tálaljuk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 180
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 8408
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 16.

Ajánló

Remekül illik egyszerűbb ízvilágú fehér húsokhoz: citromban pácolt hal, citromos-gyömbéres csirke- vagy pulykamell. De természetesen önmagában is nagyon finom!

Receptkategóriák

Mandulás fűszeres indiai rizs
Csutak Enikő 82 recept

Mindig is vonzott az indiai konyha, ami pedig a garam masala-t illeti, nagyon rég ki akartam próbálni. Van egy nagyon jó fűszeres bolt a környéken, s amint nézelődtem, milyen új árú érkezett, megpillantottam a garam masala-t. Hát, azonnal kinyitottam a doboz kupakját, és felszippantottam a kellemes illatát ennek a fűszernek. Természetesen kellet vásárolnom belőle száz grammnyit. Annyira örültem neki, hogy utána addig keresgéltem, amíg megvásároltam egy neki megfelelő üvegedényt, amiben díszeleghet a konyha polcán. A következő lépés természetesen az volt, hogy betöltse eredeti funkcióját a fűszer, azaz gazdagítsa, fűszerezze az ételek ízvilágát. Íme egy változat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek