r
Nosalty Logó

Málnalekvár koszider konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Málnalekvár koszider konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 266 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2661 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 110 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    272 micro
Összesen 266 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1817.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    504 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    580 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    654.7 g
  • Cukor
    504 mg
  • Élelmi rost
    135 mg

VÍZ

  • Összesen
    1715.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    524 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    320 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2720 micro
Összesen 2661 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    74.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 110 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A málnát nem lehet megmosni, mert tönkretesszük a gyümölcsöt. Így két dolgot tehetünk: vagy magunk szedjük, és vigyázunk a tisztaságra, vagy olyan helyen vesszük, ahol ezt láthatóan megteszik helyettünk. Tehát ne mossuk meg!
  2. A málnát (erőt véve magunkon, és nem falva fel az összeset) egy tálba téve krumplinyomóval megtörjük. Ezután apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
  3. A visszamaradt magokat nem dobjuk ki, hanem edénybe téve, kevergetve felforrósítjuk. Ezután a forró masszát újra átpasszírozzuk, most már szinte száraz lesz a visszamaradt mag, ezt már kidobhatjuk. Kb. 1,5 kg málnavelőt kapunk. (Az eljárás értelme, hogy minél kíméletesebben dolgozzuk fel a málnát, és csak rövid időre tegyük ki hőhatásnak. A hidegen áttört mag viszont még nagyon sok értékes levet tartalmaz. Így viszont nem kell az összes gyümölcsöt felmelegítenünk, az ízek-aromák jobban megőrződnek.)
  4. A cukrot elkeverjük a zselésítővel és a citromsavval (ettől keményebb lesz a lekvár), majd alaposan összekeverjük a málnavelővel. Igyekezzünk minél kevesebb cukrot használni, hogy gyümölcsösebb legyen a végeredmény. 40 dkg szerintem pont elég ehhez a mennyiséghez, de kóstoljuk meg, és ha mégis édesebben szeretnénk, csak visszafogottan, kanalanként keverjünk bele további cukrot.
  5. Most már felforralhatjuk a lekvárt: gyorsan, nagy lángon, folyamatosan keverve. Ha már mindenütt zubog, még egy percig kevergetjük, és kész!
  6. Kis üvegekbe töltjük, melyeket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Száraz dunsztban kihűtjük, és alig várjuk, hogy megkóstolhassuk. (A végeredmény kb. 1,5 liter lesz, így számoljunk az üvegekkel.)
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4502
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 06.

Receptkategóriák

Málnalekvár koszider konyhájából
koszider 91 recept

Imádom a málna illatát, aromáját, de eddig nem főztem belőle lekvárt. Féltem, hogy túl drága, elrontom. Most belevágtam, és pazar lett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek