r
Nosalty Logó

Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Simon Gábor
Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 366 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1456 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1209.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    437 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    250.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    491 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    356 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4413 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    3431 micro
  • Lut-zea
    8955 micro
Összesen 366 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    70.7 g

Zsír

  • Összesen
    72.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    343 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4838.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    1747 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    1259 mg
  • Nátrium
    1331 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1000.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1963 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    76 micro
  • K vitamin:
    1424 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    665 micro
  • Kolin:
    300 mg
  • Retinol - A vitamin:
    491 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17651 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    13725 micro
  • Lut-zea
    35821 micro
Összesen 1456 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1246 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    969 micro
  • Lut-zea
    2528 micro
Összesen 103 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott friss spenótot egy kevés olívaolajon pároljunk meg. Finoman sózzuk, és folyamatosan kevergessük , amíg összeesik. A kész spenótot szűrjük le, majd a felesleges nedvességet facsarjuk ki belőle. Ezek után vágjuk fel finomra. A ricottát is érdemes lecsepegtetni fél órával használat előtt.
  2. Egy keverőtálba öntsük bele a hozzávalókat: a ricottát, a kihűlt spenótot, a tojást, a finomlisztet, és a réteslisztet. (Semolina liszttel szokták készíteni, ami egy dúrvább szemcséjű durumliszt. Legjobban a rétesliszt, vagy a búzadara hasonlít rá, ha pótolni szeretnénk.) Kevés sót adjunk hozzá, reszeljük bele a parmezánt és a citromot. Szerecsendióval is szórjuk meg, majd keverjük el alaposan.
  3. 15 percet pihentessük hűtőben, közben tegyük fel az enyhén sós főzővizet melegedni. A malfattikat formázzuk ki kedvünk szerint kisebb gombócokra, vagy hosszúkásabb formákra. Forgassuk meg lisztben, majd dobjuk bele a forrásban lévő vízbe.
  4. Miután feljöttek a víz tetejére hagyjuk még főni 3-4 percet. Nagyjából 6-7 perc alatt elkészülnek a kis gombóckák.
  5. A paradicsomszószhoz először futassuk meg olívaolajon a dúrvára vágott fokhagymát. Öntsük bele az egész paradicsomos konzervet, sózzuk meg. Takarék lángon főzzük 10-15 percet, végül turmixoljuk le.
  6. Tálaljuk a malfattikat paradicsomszósszal, egy csöpp olívaolajjal és parmezánnal.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 167
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 8924
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal
Simon Gábor 53 recept

A malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottás főtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontott, hibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellini vagy ravioli töltelékjéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

Címlapról ajánljuk

További cikkek