r
Nosalty Logó

Mákos-meggyes torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Mákos-meggyes torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír

lapok sütése

krém elkészítése

Összesen 426 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír

lapok sütése

krém elkészítése

Összesen 4268 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír

lapok sütése

krém elkészítése

Összesen 235 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    776.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    302 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 426 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    95.3 g

Zsír

  • Összesen
    225.4 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    294 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7762.7 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    3261 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1091 mg
  • Foszfor
    2480 mg
  • Nátrium
    732 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    495.2 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    922.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    937 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    3023 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    429 micro
Összesen 4268 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    426.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 235 kcal

Hozzávalók

lapok sütése

krém elkészítése

Elkészítés

lapok sütése

  1. A mákot ledaráljuk. Az almát megtisztítjuk, héját lehámozzuk, és lereszeljük.(Meglocsolhatjuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg, de jelentősége nincs nagyon, mert a lapok a máktól mindenképpen sötét színűek lesznek). A sütőt bekapcsoljuk, 180 °C-ra állítjuk.
  2. A tojásfehérjéket csipet sóval elkezdjük habosítani, és mikor félkemény állagot elértünk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, és azzal együtt teljesen keményre verjük (akkor jó, ha megfordítjuk az edényt, és benne marad a hab).
  3. Ezután óvatosan, kanalanként beleforgatjuk a lisztet és a mákot, majd beletesszük a reszelt almát, és egyenletesen homogén állagúra keverjük.
  4. Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelünk, és a tésztából 4 lapot sütünk (a lapokat egyenként 13-14 percig sütjük, mikor kezd barnulni a tetejük, vegyük is ki a sütőből).

krém elkészítése

  1. A tejszínt gyöngyözésig hevítjük, és ekkor lehúzzuk a tűzről.
  2. Beletördeljük apróra a két tábla csokit (én 60-65 %-os étcsokit használok), és hagyjuk pár percet olvadozni, elején nem jó kavargatni, mert a hirtelen olvadástól szemcséssé válhat a csokoládé. Kb 10 perc után már segíthetjük az olvadás folyamatát óvatos kavargatással.
  3. Mikor teljesen elolvad a csoki a tejszínben, betehetjük a hűtőbe további 10 percre, kicsit szilárdulni. A 10 perc letelte után habverővel kissé kavarjuk át, krémesítsük a könnyebb felhasználás érdekében.
  4. A torta összeállítása: Az egyik lapot megkenjük a krém 1/4-ével, és elhelyezünk rajta pár szem meggyet. Majd jöhet a második lap, újra krém+meggy, és így tovább. A torta tetejét is bevonjuk a maradék krémmel, és díszítjük pár szem meggyel.
  5. Pár órára behűtjük a kész tortánkat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3253
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 22.

Ajánló

Maradék tojásfehérjék értelmes felhasználására is ajánlom. Csokikrém helyett lehet ezt a tortát tölteni mascarponés krémmel is (hamarosan arról a változatról is teszek fel fotót, illetve receptet).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyik budaörsi cukrászdában kapható nagy kedvencem, a mákos-meggyes torta. Mivel receptjük titkos, így megpróbáltam reprodukálni magamtól (...miután már vagy 10 x kóstoltam náluk). Egy ideje már a sajátomat is ugyanolyan jónak találom, és a kedvenc cukrászdámban már más tortákat ízlelgetek... 

Hozzávalók

lapok sütése

krém elkészítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek