r
Nosalty Logó

Mákos-aszalt szilvás zserbó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Mákos-aszalt szilvás zserbó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

Az aszalt szilvás töltelékhez

A tetejére

Összesen 2085 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

Az aszalt szilvás töltelékhez

A tetejére

Összesen 16654 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

Az aszalt szilvás töltelékhez

A tetejére

Összesen 371 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    92.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2208.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    788 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    825 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    284.2 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    108.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    575 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    537 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    425 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 2085 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    225.4 g

Zsír

  • Összesen
    743.3 g
  • Telített zsírsav
    248 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    259 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    185 g
  • Koleszterin
    948 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17667.6 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    451 mg
  • Kálcium
    6307 mg
  • Vas
    72 mg
  • Magnézium
    1969 mg
  • Foszfor
    6596 mg
  • Nátrium
    2184 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2273.4 g
  • Cukor
    1171 mg
  • Élelmi rost
    138 mg

VÍZ

  • Összesen
    869.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4597 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    59 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    508 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    970 micro
  • Kolin:
    814 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4296 micro
  • α-karotin
    143 micro
  • β-karotin
    3402 micro
  • β-crypt
    207 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1015 micro
Összesen 16654 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

Az aszalt szilvás töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítjük a tölteléket. Tálba tesszük a ledarált mákot, a porcukrot (frissen darálva jobb, akkor 2 ek mákhoz, 2 ek cukrot adunk, ledaráljuk, tálba öntjük, és mindez addig tart, amíg a mák elfogy).
  2. Ha ledaráltuk a mákot és a cukrot, beleöntjük a tálba, ehhez adjuk a vaníliás cukrot,(vagy aromát), a kakaóport, a citrom reszelt héját, a kristálycukrot, összekeverjük.
  3. Kis tálba tesszük a 1,5 kk őrölt fahéjat, a rumaromát,(vagy a rumot), az aszalt szilvát csíkokra vágva,(az a puha fajta finomabb! ), a cukrot, és elkeverjük, állni hagyjuk.
  4. Elkészítjük a tésztát. A lisztet kevés sóval, margarinnal, sütőporral, 1,5 kk fahéjjal, a cukorral összemorzsoljuk.
  5. Bögrében: a langyos tejet, egy kk cukorral és a friss élesztővel felfuttatjuk.
  6. Ha felfutott, beleöntjük a lisztes alapba, beletesszük a tejfölt és a tojásoksárgáját, lágy, könnyű tésztát gyúrunk belőle.
  7. Lisztezett deszkára téve, három egyenlő részre osztjuk, és letakarva, kelni hagyjuk kb. 30 percig
  8. Amíg a tészta pihen, 2 dl tejet felforralunk, beleöntjük az aszalt szilvás keveréket, felforraljuk, összekeverjük, a tűzről levesszük, teszünk bele kb. 3-4 ek őrölt mandulát, és elkeverjük.
  9. Kikenünk margarinnal egy nagy tepsit (gázsütő tepsije), az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsi aljába, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a mákkal, rárakjuk az aszalt szilvás töltelék felét, rátördeljük az egyik tábla csokit (kb. 1-1.5 cm-es lesz a tölteléke), és jön a következő kinyújtott tészta a tetejére.
  10. Ezt is megkenjük a lekvár megmaradt felével, megszórjuk a mák maradékával (másik fele), rá az aszalt szilva másik fele, és erre a második tábla csoki törve, majd erre jön a harmadik kinyújtott tészta.
  11. Az előmelegített sütőbe téve, megsütjük.
  12. Gőz felett a vajat és az ét tortabevonót felolvasztjuk, és ha a tészta is kihűlt, meg a tortabevonó is langyos, akkor ráöntjük a tetejére a sütinek, egyenletesen, és hagyjuk pihenni, összeállni, a hideg spájzba téve, másnap szeletelhető.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 45x35x8
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6614
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 26.

Ajánló

Friss víz, mivel eléggé laktató és édes. A mák helyett használhatunk (eredetileg megadott) fél kg darált diót, és még töltelékként a 2x100 g tejcsoki mellé,  20 dkg aszalt mazsolát, és tehetünk bele 20 dkg egész dióbelet is. Akkor a rumba a mazsolát áztatjuk, az egész dióbéllel és a fahéjjal, meg a cukorral. Az ét tortabevonót  vaj helyett kb. fél dl tejjel olvasztjuk fel, és ha az kihűlt, azzal leöntjük a süti tetejét. Ennek a receptnek az eredeti neve: Margó zserbó.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos-aszalt szilvás zserbó
Éva-Anyóca 350 recept

A TV Paprikán láttam ezt a zserbó receptet, mazsola és darált dió szereplésével. A mazsolát nem szeretjük, a mákot viszont mindenki szereti a családban,  ezért az ismert receptet addig alakítottam, amíg ez a változat jött létre. Aki sokallja, nem szereti ilyen édesen, a cukor mennyiségét csökkentse. Leírva megtalálható a BORS Menü c. főzős kiadvány, decemberi számában. Minden alapanyag az elmondottak szerint szerepel,ahogy a TV-ben láttam, -ott is mondták,( Bódi Margó főzős műsorában ),  hogy ez egy igazán gazdag, ünnepi alkalomra való , laktató édesség!  Azonnal tudtam, hogy most karácsonyra fogom elkészíteni, ezt a csodás süteményt. :-)) Minden hozzávaló az: - kivétel, hogy változtattam a diót mákra, a mazsolát aszalt szilvára, a rumot rumaromára, a tetejére való tejet vajra, és a rumos aszaltszilvás krémbe való sűrítő anyag , nem darált dió , hanem darált mandula. :-)) . Szerintem, így átalakítva is nagyon jó lett, finom, édes és ünnepi. A férjem szerint ez egy : " tömör-gyönyör! " , tényleg nem lehet sokat enni belőle,hamar telít. :-)) A család szerint nevezhetjük: Éva-zserbónak. :-) Ezt készítettem el Karácsonyra, az életem első, teljesen önálló zserbóját. :-)  

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

Az aszalt szilvás töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek