r
Nosalty Logó

Lucknow-i báránykormapiláf

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Lucknow-i báránykormapiláf
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kormához

A rizshez

Összesen 1333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kormához

A rizshez

Összesen 5329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kormához

A rizshez

Összesen 195 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    78.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1706.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    841 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    430.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    207.1 g

Zsír

  • Összesen
    314.1 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    858 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6826.2 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    2304 mg
  • Nátrium
    3363 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    406.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1720.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    617 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1287 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    405 micro
  • β-karotin
    2022 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    545 micro
Összesen 5329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    376 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 195 kcal

Hozzávalók

A kormához

A rizshez

Elkészítés

A kormához

  1. Korma elkészítése:
  2. Először előkészítjük a dolgokat, hogy minden gyorsan kezünk alá kerüljön.
  3. A bárányhústkissé besózzuk, és meghintjük őrölt színesborssal.A joghurtot öntsük egy gézzel kibélelt szitába, és hagyjuk lecsöpögni. Minden hozzávalót felaprítunk, a fűszereket a fahéj kivételével mozsárban összetörjük, a következők szerint: gyömbér, fokhagyma, chili egy tálkába kerülhet, majd szegfűszeg, kardamom, szerecsendióvirág egy adagban, egy tálkába kerüljön, ezután a koriander, kurkuma, szerecsendió és a római kömény szintén kerülhet egy tálkába. Mivel ezek majd így követik egymást, könnyebb lesz velük boldogulnunk.
  4. Mossuk át jól a basmati rizst, majd egy tál hideg vízben hagyjuk ázni 30 percet. Ezalatt elkészítjük a bárányt.
  5. Egy széles aljú serpenyőben, amit le is tudunk majd fedni, a vajat és az olajat felhevítjük, majd belerakjuk a vöröshagymát. Közepes lángon aranybarnára sütjük. Kb. 10 percet vesz igénybe.
  6. Adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát és a chilit, valamint a fahéjrudat, sütjük kb. 2 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma.
  7. Ezután jön a kardamom, szegfűszeg és szerecsendióvirág, ezt is sütjük kb. 2 percig folyamatos kevergetés közben.
  8. Belerakjuk a bárányhúst, és szépen türelmesen, kavargatva sütjük 10-15 percig, minél tovább, annál ízletesebb lesz.
  9. Amikor kész, beletesszük a koriandert, kurkumát, szerecsendiót, római köményt, keverjük jól össze, süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá az őrölt chiliport, és öntsünk rá kb. 1/2 dl vizet. Lefedve pároljuk 2 percig.
  10. Verjük fel a joghurtot villával, öntsük az edénybe, majd jöhet a paradicsom, 1 tk só és a 2 kocka nádcukor. Kavarjuk át, és fedjük le. Pároljuk így a bárányt, míg puha nem lesz, közben kb. 15 percenként ellenőrizzük, hogy lefőtte-e a levét. Ha igen, akkor adjunk hozzá egy kis vizet. Ezt addig ismételgetjük, míg kész nem lesz. A végén ha kész, vastag fűszerbunda borítja majd, és a szaft krémes, sűrű lesz, cseppet sem folyós.
  11. Rizs elkészítése:
  12. Egy kis tálkában 2 ek rózsavízbe áztassuk be a sáfrányt.
  13. Egy fazékba öntsünk a rizzsel megegyező mennyiségű vizet (pohárral leellenőrizhetjük), és dobjuk bele a babérlevelet. Forraljuk fel.
  14. Ha forrni kezd, mehet belea vaj, a só és a kurkuma,majd a rizs is.Tegyük kis lángra, fedő nélkül főzzük, s amikor elfőtte a vizet, akkor kész is.Fedjük le, s zárjuk el alatta a gázt.
  15. Összeállítás:
  16. A sütőt melegítsük elő, és egy hőálló edényt kenjük ki vajjal. (Tepsi is lehet, kb. 20x30 cm-es méretű.)
  17. A rizs kb. felét rakjuk a tepsi aljára, és osszuk el rajta egyenletesen. Erre rakjuk rá következő rétegnek a kormát, osszuk el rajta ezt is egyenletesen. Ennek a tetejére pedig utolsó rétegnek a maradék rizs kerül. A rizs tetejére pedig szépen permetezzük kiskanál segítségével a sáfrányos rózsavizet, majd fedjük le az edényt vagy tepsit alufóliával, és a sütőben süssük 20 percig.
  18. Ha kész, raitával, poppadommal vagy chapatival tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20X30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3735
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 30.

Ajánló

Ajánljuk ezt az ételt különleges, hangulatos ünnepi vagy hétvégi ebédnek, vacsorának, mert gazdag ízvilága, illata miatt megérdemli, ugyanúgy, mint ahogy mindannyian megérdemeljük!:) Valamilyen joghurtos raitát, poppadomot, chapatit ajánlunk mellé. pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Finom bárányhúst vettünk hétvégére. Junior az indiai konyha mellett tette le a voksát, és Camellia Panjabi A legjobb curryreceptek Indiából című szakácskönyvében erre az ételre bökött rá, mivel hogy szereti az újdonságokat kipróbálni. Ismét csak, mint indiai ételeknél általában, a fűszerezésre kell csak odafigyelni, de mint már egyéb receptünkben említettem, a hozzávalók csoportosításával, kikészítésével jelentősen leegyszerűsödik a dolog nehézsége, és remekül össze tudjuk állítani az ételt. S mivel nagyon finom, megéri azt a kis fáradozást. A lucknow-i konyha különlegessége, hogy a fűszerezésével nem csak az ételek ízére fektet hangsúlyt, hanem az étel illatára is. Ezért előszeretettel használja a rózsavizet, kewravizet, sáfrányt, szerecsendióvirágot. Ezért nekünk először meglepő lehet, amikor egy sós ételnél rózsaillatot érzünk finoman lengedezni, de ha bátrak vagyunk, és levetjük előítéletünket, nagyszerű ízélményben lesz részünk. Ez a vidék ismert széles piláf vagy ahogy ott mondják - puláv kínálatáról. Ez az étel is egy közülük. Másik nagyon fontos mondanivalóm a bárány kapcsán merült fel. Már régóta szeretném megemlíteni minden kedves sütni-főzni szerető embernek, hogy ismerjük meg a FAHÉJ-at! A bárányhús nagyszerű fűszere ez, pláne a keleti régióban. Most jön a lényeg: Amit mi, itt Magyarországon fahéjnak ismerünk, és amit fahéjnak adnak el nekünk, az NEM AZ! Az igazi fahéj, Sri Lankán őshonos, de már telepítették más szigetekre is, ez lenne a kisebb gond. Az igazi fahéj világos, halvány vörösesbarna, illata finomabb és az íze is. A latin neve: Cinnamonum verum vagy Cinnamonum zeylanicum - igazi vagy ceyloni fahéj. Amit mi fahéj néven kapunk, sokszor a latin neve feltüntetése nélkül, az nem más, mint a Cinnamonum cassia vagyis Kasszia - kínai fahéj. Ennek a minősége egyáltalán nem ugyanaz, mint a fahéjé. Sötét vörösesbarna a színe, erősebb illata és csípősebb íze van. Ami nem lenne baj, ha az ember azt akarja éppen használni. De mivel beszerzése nagyságrendekkel olcsóbb, itthon ezzel csapják be tulajdonképpen a jóhiszemű fogyasztókat. Viszont aki egyszer észreveszi a különbséget, az már tudni fogja, hogy erre érdemes odafigyelni, s ha lehet, még hangot is adni neki megfelelő helyeken, hogy a megkülönböztetés legyen egyértelmű. 

Hozzávalók

A kormához

A rizshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek