r
Nosalty Logó

Lencsés-sárgarépás csirke

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
meseto
Lencsés-sárgarépás csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 763 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3056 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 203 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    992.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    659 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    191 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    460 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    628 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4453 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 763 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    242.7 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    410 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3971.6 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2636 mg
  • Nátrium
    422 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    353.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    763.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1840 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2514 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17813 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    555 micro
Összesen 3056 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    494 micro
  • β-karotin
    1186 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 203 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk.
  2. A csirkét, ha combot vagy szárnyat veszünk, megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, ha csirkemellet használunk, a hüvelykujjnyinál vastagabbra darabolt húst egyenként betekerjük baconcsíkokba. A combot nem kell lebőrözni.
  3. Egy akkora edényben, amiben majd az egész elfér, és fedele is van (az enyém 24 cm átmérőjő és 7,5 cm magas) a szalonnás húst átforgatjuk a megforrósított olajon.
  4. A sárgarépát jó vastag, ferde karikákra, a hagymát cikkekre vágjuk, a húshoz adjuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót is (számoljuk meg, hány darab), és lefedve, időnként átkeverve puhára pároljuk.
  5. Ha már megpuhult a hús és a répa is (átmegy rajta egy hústű), az egészet kiszedjük az edényből egy szűrőlapáttal, közben a babérlevelet és borókabogyókat eltávolítjuk.
  6. A pecsenyelébe öntjük a leszűrt lencsét, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk. Zöldséghámozóval vékonyan hámozzunk le egy darab citromhéjat, ezt is tegyük bele, majd ha a lencse megpuhult, kivesszük. Fedő alatt megfőzzük. Mire a lencse megpuhul, a levét is elfövi, ha lenne még rajta lé, fedő nélkül hagyjuk elpárologni. Nézzünk rá közben, ha már elfőtt a leve, de még nem puhult meg, kevés vizet adjunk hozzá.
  7. Míg a lencse fő, a húsból kivesszük a csontokat, és falatnyi darabokra vágjuk.
  8. A lencséhez keverjük a húst, a répát és a hagymát, összekeverjük, kevés citromlével ízesíthetjük.
  • Tepsi mérete: 24x7,5
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5821
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lencsés-sárgarépás csirke
meseto 1 recept

Ezt a finom egytálételt legalább húsz éve készítettem először, amikor újévre kerestem valami finom lencsés ételt, ami nem lencsefőzelék. A recept eredetije Verő Juli 1984-es kiadású könyvéből való, melynek címe Hónapok, napok, ételek. Picit alakítottam rajta, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem, évközben is. Nem olyan macerás ám az elkészítése, mint első olvasásra tűnik. Egyedül a szalonnával való tűzdelés tart sokáig (nekem).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek