r
Nosalty Logó

Legényfogó húsleves egy székely lány konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Legényfogó húsleves egy székely lány konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 454 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1818 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 33 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4316.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    375 mg
  • Nátrium
    3686 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    1101.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    651 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    2630 micro
  • β-karotin
    6316 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    241 micro
Összesen 454 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    132.2 g

Zsír

  • Összesen
    87.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    736 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17267 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    530 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1501 mg
  • Nátrium
    14742 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    4405.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2603 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    216 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    219 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    639 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    10521 micro
  • β-karotin
    25264 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    963 micro
Összesen 1818 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    314.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    269 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    192 micro
  • β-karotin
    461 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Daraboljuk fel a húst tetszés szerint, majd tegyük bele egy tál vízbe kis időre. Forraljunk fel 3 liter vizet, hintsük bele a sót.
  2. Amint felforrt, a megmosott húst tegyük bele - ezzel a húsba zárjuk az ízeket. (Ha inkább a levét szeretnéd ízesebbnek, akkor forralás előtt tedd bele a húst.) Innentől csak takaréklánggal dolgozzunk, mert így lesz kristálytiszta, aranyló levesünk.
  3. A hús behelyezésétől számítva 30-40 perc múlva tegyük bele az 5 gerezd fokhagymát és az egész vöröshagymát. A húst legalább másfél-2 órát kell főzni, de időnként nézzünk rá, nehogy szétfőjön a hús, illetve folyamatosan öntsük fel vízzel, ha elforrt.
  4. Amíg fő a hús, pucoljuk meg a zöldségeket, és aprítsuk fel tetszőleges módon. Ha elkészült a hús, szedjük ki egy tálba, locsoljuk meg egy kis levessel, hogy ne száradjon ki.
  5. Egy kis szűrővel szűrjük át a levet, majd tegyük fel főni a zöldségeket. Ekkor már kóstolhatjuk, sózzuk meg, ha kevésnek találjuk. (Érdemes már a húsnál is kóstolni, hogy a hús is elég sós legyen.)
  6. A zöldségeknek mérettől függően 30-40 percre van szüksége. Ha elkészültek, szedjük ki egy külön tálba, majd borsozzuk meg a levest. Szűrjük át a levet, majd tegyük egy jénaiba.
  7. Tálaláskor e három edényből kínáljuk a vendégeknek. Feltétlenül kínáljunk hozzá őrölt, erős paprikát. Remélem, Mátyás király sok aranyat adna a levesedre! :)
  • Elkészítettem: 70 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4746
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 24.

Ajánló

Só, fekete bors és erős paprika - ennyi szükséges egy jó leveshez. :) Ha nem ismered Mátyás király és az aranyló húsleves történetét az egyszervolt.hu oldalán megtalálhatod.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamám levese felejthetetlen számomra. Sajnos nem kaptunk elég időt, hogy megtanulhassam Tőle, de az évek során sikerült megközelíteni azt az ízvilágot, amit gyerekként megszerettem. A legfontosabb: kizárólag takaréklánggal dolgozz! Ha forralod, zavaros lesz a leves.    Én sertés húsos csontot használtam: mindenképpen olyat válassz, amin kevés a zsír!  A legfinomabb házi tyúkból, én hentestől szerzem be. A fokhagymától ne félj, nem lesz karakteres íze. :) Mindig friss zöldségeket használj! Ha szereted a gombát, 1-2 fejjel megtoldhatod a receptet, mert isteni íze van! Tésztát ritkán teszek bele, elég gazdag az étel a zöldségektől. Az ízesítés csak só és borsból áll, nem kell ételízesítő vagy leveskocka ...! Tengeri sót használok (Perla), sófajtától függ, hogy mennyi kell bele, ezért folyamatosan kóstold!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek