r
Nosalty Logó

Körömpörkölt Kornél konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Körömpörkölt Kornél konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 574 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3445 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 131 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    232.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    242 micro
Összesen 574 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    334.6 g

Zsír

  • Összesen
    210 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4700.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    333 mg
  • Kálcium
    1091 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    1210 mg
  • Nátrium
    1897 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1392.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    165 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    159 micro
  • β-karotin
    1839 micro
  • β-crypt
    259 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1450 micro
Összesen 3445 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    99 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 131 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Szerezzük be hentesünknél a körmöket, és rögtön kérjük meg, hogy darabolja el mindegyiket öt részre.
  2. Készítsük elő a pörköltalapot: a vöröshagymát vágjuk gorombára, a zölpaprikát és a paradicsomot pedig tetszés szerint aprítsuk fel.
  3. Tegyüka lábasba a zsírt, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk meg, majd pirítsuk aranybarnára. Ha kész, adjuk hozzá az aprított paprikát, pirítsuk együtt tovább a hagymával, amíg a paprika kissé megpuhul, majd végül adjuk hozzá az aprított paradicsomot is. Hagyjuk lassú tűzön addig, ameddig a paradicsom is megpuhul, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kevésbé haladók húzzák félre az edényt a tűzről, nehogy a paprika megégjen. Ha a paprika felhabzott, és kiadta magából a szükséges olajat, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd lassan forraljuk. Pirítsuk többször zsírjára az alapot, majd újból öntsük fel kevés vízzel. Ismételjük meg ezt az eljárást3-4 alkalommal.
  4. A körmöket nagyon alaposan mossuk meg, az apróbb csontszilánkokat távolítsuk el. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a bőrös felükkel lefelé a lábasba. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük zúzott fokhagymával, darált paprikával és mozsárban zúzott köménymaggal. Öntsük fel vízzel, kb. a körmök magasságának háromnegyedéig, mindigügyelvearra, hogy nem szabad a víznek teljesen ellepnie.
  5. Pároljuk lassan fedő alatt, többször rázzuk, forgassuk meg az edényt, hogy ne ragadjon le a köröm, így elkerülhetjük, hogy leégjen. Eleinte főzőkanállalne is keverjük, csak rázogassuk, ahogy a bográcsot szokás.
  6. Gyakori ellenőrzés mellett lassan pároljuk, a vizet időnként pótoljuk, de mindig csak keveset adjunk hozzá. Ellenőrizzük a sósságát, illetve a megfelelő intenzitású ízt. A köröm ízét leginkább a kömény hozza elő, ha nem érezzük megfelelőnek, nyugodtan adjunk a levéhez még zúzott köménymagot főzés közben is. A főzés végéhez közeledve ügyeljünk arra, hogy mindig csak minimális vizet adjunk az ételhez, ne higítsuk túl.
  7. Ha a körmök teljesen puhára párolódtak, elkészült az étel. Tálaljuk melegen friss kenyérrel, vagy főtt, illetve tört burgonyával.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 110754
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 23.

Ajánló

Személy szerint friss, kovászos házikenyérrel, és házi savanyúsággal ajánlom, de különböző, főtt burgonyából készült köretekkel is fogyasztható. A hagyma gorombára, tehát éppen csak néhányszor átvágva kerül a pörköltalapba, ettől lesz jó a szaftja. A túlzott mennyiségű hagymától az étel édessé, élvezhetetlenné válik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Körömpörkölt Kornél konyhájából
Kornél 167 recept

Gyerekkorom óta szeretem a körömpörköltet, az elsőt még nagyanyámnál ettem. Azóta is több helyen kóstolgattam, minden alkalommal rendkívül zsírosan készítették el, ettől pedig étvágyrontóvá vált számomra. A receptemben kevesebb zsiradékot használok a kelleténél a pörköltalap elkészítésekor, hiszen a körmökből még a főzés során is kerül további zsír az ételbe, ezáltal viszont az egyensúly megfelelő lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?