r
Nosalty Logó

Korhely lencseleves füstölt hússal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Korhely lencseleves füstölt hússal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 901 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 88 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.6 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4496.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    3948 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    692.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1242 micro
  • β-karotin
    2986 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 901 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    214.5 g

Zsír

  • Összesen
    186.5 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17986.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    593 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    1250 mg
  • Nátrium
    15791 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266.2 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    2771.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1446 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1666 micro
  • Kolin:
    401 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    4966 micro
  • β-karotin
    11942 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1262 micro
Összesen 3606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    439.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    121 micro
  • β-karotin
    292 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 88 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap megfőzzük a füstölt tarját annyi vízben, hogy jól ellepje (legalább 1,5-2 liter vízben). A saját levében kihűtjük, a levet és a húst is félretesszük. (A vízbe nem szükséges semmit se tenni, de ha külön, magában akarjuk enni a füstölt húst, tehetünk bele 1 fej hagymát és egy kanál szemes borsot.) A füstölt hús főzése – a hús minőségétől függően – akár 2-3 óra is lehet!
  2. A főzés napján a lencsét gondosan átválogatjuk. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, mert a lencse között előfordulhat az őrlőkő törmeléke, és ki akar evés közben kőre harapni? A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, és bő vízben állni hagyjuk addig, míg mindent előkészítünk. Tehát nem szükséges egy nappal korábban beáztatni, a lencse így is gyorsan megpuhul.
  3. A savanyú káposzta levét kicsavarjuk, de a levet felfogjuk, és félretesszük. (Szűrőbe téve átöblítjük, ha nagyon savanyú lenne.) A káposztát kicsit összevágjuk, úgy 3-4 vágással.
  4. A hagymát apróra felvágjuk. A fej felét 2 evőkanál zsíron megpároljuk, rádobjuk a savanyú káposztát, és felöntjük annyi füstölt húslével, hogy bőven ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, ez kb. 50-60 perc. Ha nagyon pirulna, még levet (vizet) öntünk alá.
  5. Közben megtisztítjuk és felkarikázzuk a zöldségeket. Egy kanál zsíron megpároljuk a hagyma maradékát, rádobjuk a zöldségeket, ráöntjük a lecsorgatott lencsét, és felöntjük a füstölt hús főzőlevének maradékával és annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk.
  6. A durvára összevágott fokhagymát, a szemes borsot, csípős paprikát, babért teatojásba zárjuk, és a levesbe pottyantjuk. Belemorzsoljuk a húsleveskockát is. Kevés só is kellhet rá, ha a füstölt hús nem volt elég sós, kóstolgassuk! A levest fedő alatt puhára főzzük, ez kb. egy óra.
  7. Ha minden puha, a külön készített káposztát beleöntjük a levesbe, és pár perc alatt az egészet összeforraljuk. Közben állítsuk be a leves végső sűrűségét (sűrű legyen), ha kell, még ízesítsük sóval, csípős ízzel, ha nem elég savanyú, a félretett káposztalével. Sűrű, enyhén csípős, savanykás ízű levest kell kapjunk, amit rámerünk a felkockázott, tányérokra adagolt füstölt húsra. A tányéron egy-két kanál tejfölt is belekeverhetünk. Mint minden káposztás étel, többször melegítve még finomabb!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 14715
  • Feltöltés dátuma: 2017. január 07.

Ajánló

Szerintem sörrel csúszik a legjobban!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Korhely lencseleves füstölt hússal
koszider 91 recept

A savanyú káposzta és a füstölt hús megtréfálhatja az embert, sokkal nehezebben puhulnak meg, mint a lencse, ezért érdemes azokat külön készíteni, hogy biztosra menjünk. A füstöltet előző nap készítsük el, mert főzőlevének lényegi szerepe lesz levesünkben! Kiváló január elsejei étel, mert szerencsehozó lencséből készül, és a savanykás íz örömmel tölti el a szilveszterkor meggyötört gyomrot. Ez utóbbihoz még másnaposnak se kell lenni, az is elég, ha keveset alszunk. A füstölt tarja kitűnő hozzá, de más füstölt részből is készülhet, sonkadarabból, oldalasból, csülökből, de akár körömből is. A főtt füstölt hússal két dolgot tehetünk: szaporíthatjuk vele a levest, ha kiadósabbra akarjuk készíteni (ekkor második-féle nem is kell hozzá, csak egy szelet kenyér), de külön is megehetjük, akár szilveszter éjjel is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek