r
Nosalty Logó

Knäckebröd - Svéd ropogós lapkenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Ági78
Knäckebröd - Svéd ropogós lapkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 571 kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1144 kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 347 kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2008.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    405 mg
  • Nátrium
    1368 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 571 kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4017.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    294 mg
  • Foszfor
    810 mg
  • Nátrium
    2736 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    257 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    550 micro
Összesen 1144 kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1219.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    830 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 347 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A margarint a liszttel egy tálban elmorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd elkezdjük összeállítani a tésztát.
  3. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyivel kemény tésztává tudjuk gyúrni a hozzávalókat.
  4. A tésztát 20 percig pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük.
  5. Pihentetés után lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd 12-14 cm átmérőjű kerek lapokat szaggatunk belőle. A lapok közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a széleket kissé megnyomkodjuk (ne legyenek olyan szabályosak).
  6. A "kenyereket" villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral borított, tepsiben aranybarnára sütjük.
  7. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 263
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 14267
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 29.

Ajánló

Vajjal, vajkrémmel, sós krémekkel, esetleg mézzel vagy lekvárral kínálhatjuk. Finom és egészséges variáció kenyérre.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A skandináv országokban ennek a kenyérfélének, illetve a lapkenyereknek rengeteg variációját készítik. Ez egy hagyományos recept, melyet készíthetünk többféle lisztből, a lényeg, hogy teljes kiőrlésű legyen. Már régen kinéztem magamnak ezt a fajta kenyeret. Pont ma futottam bele az egyik boltban ehhez hasonlóba, gondoltam most megkóstolom, de olyan borzasztó drágán kínálták, hogy el is ment a kedvem tőle. Persze azért nem örökre. :) Amint időm engedte, indult a receptvadászat. Magyarul nem túl sok receptet találtam, svéd és finn oldalakon annál többet. Mivel sem svédül, sem finnül nem beszélek, segítségül hívtam a google fordítót. Hát jókat lehet kacarászni a receptek olvasása közben. Duplán megérte, mert végül sikerült egy receptet "kisütni", és még jó kedve is kerekedett az ember lányának. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?