Kelt túrós batyu 2.
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
133g finomliszt485 kcal
-
22g disznózsír195 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
9 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
33g tej19 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
800g finomliszt2912 kcal
-
130g disznózsír1173 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
200g tej112 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
46.7g finomliszt170 kcal
-
7.6g disznózsír68 kcal
-
6.4g tojás8 kcal
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
11.7g tej7 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.3 g
Zsír
-
Összesen 29 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 776.5 g
-
Cink 110 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 86 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 71 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 50 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151.9 g
Zsír
-
Összesen 174.2 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 664 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4659.2 g
-
Cink 663 mg
-
Szelén 321 mg
-
Kálcium 661 mg
-
Vas 514 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1822 mg
-
Nátrium 389 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 744.5 g
-
Cukor 123 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 426.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 252 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 64 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 302 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 671 micro
-
Kolin: 593 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 875 micro
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 18 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt langyos tejben kb. 1 kk. cukorral megfuttatjuk.
- A lisztet, zsírt, tojást, élesztőt, cukrot összekeverjük, és mint a nokedlit úgy dagasztjuk, de keményebb legyen kicsit. (Ha nem elég puha, tegyünk még bele tejet, ha túl puha, akkor meg lisztet.)
- Ha sima a tészta, akkor kiöntjük, és sodorjuk, nyújtjuk, felkockázzuk.
- A túrót (a fél adaghoz 25 dkg túró volt) egy tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával (vagy ahogy szereti a család) kikeverjük, és hozzáadjuk a végén a fehérjét, amit habbá verünk (nem kell nagyon keményre!).
- A tésztákat megtöltjük túróval, és apró batyukat készítünk.
- Zsírozott tepsibe tesszük, és megtöltve hagyjuk kelni kicsit -kb. negyed vagy fél órát, attól függ, milyen nagy sütiket szeretnénk.
- Ha megkelt, akkor megsütjük kb. 15 perc alatt, de ha érezzük az illatát, akkor majdnem jó. Szép világos barnák legyenek :D
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 155
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 31322
- Feltöltés dátuma: 2010. február 20.
Ajánló
A tésztát lehet mással is tölteni pl: lekvárral, kakaóval, fahéjjal, nem kötelező a túrós töltelék és a batyu forma sem. Kakaós csigához a legegyszerűbb instant kakaóporral beszórni a kinyújtott tésztát, felcsavarjuk, felvagdossuk, és mehet a sütőbe (fahéjas, diós stb. csiga ugyanez, csak kristálycukrot kell utána szórni a tésztára). Lehet sós töltelékkel is tölteni, akkor célszerű a marék cukrot elhagyni a tésztából, és csak 1 kk-t használni az élesztő megfuttatásához. Sós töltelék lehet: sajtos, húsos, sonkás, spenótos, zöldséges vagy ezek keveréke.
Receptjellemzők
Elvileg tehetünk bele vajat vagy margarint zsír helyett, és ha nem zsírt használunk, akkor mindenhol lehet margarin vagy vaj helyette, pl. tepsi kikenéshez. Ha nem akarjuk, hogy összekeljenek a batyuk, akkor olvasztott zsírral (vagy margarinnal) kell bekenni az oldalait (főleg, ha buktát csinálunk, mert azok tuti összekelnek). A fenti egy nagyon-nagy adag, én felezni-negyedelni szoktam, és akkor nem marad meg, és könnyebb is dolgozni vele. Nem kell külön keleszteni a tésztát, elég megtöltve tepsiben hagyni kicsit dagadni. Van amikor úgy kelesztem, hogy a sütőt bemelegítem 50 fokra, és ott kelesztem egy darabig. Amikor tetszik a mérete, akkor feljebb kapcsolom, és megsütöm.