r
Nosalty Logó

Kelt szilvás gombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
helena26
Kelt szilvás gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 958 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3833 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 205 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    834.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    236 mg
  • Nátrium
    267 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.3 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    131.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 958 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91 g

Zsír

  • Összesen
    76.5 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3339.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    889 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    943 mg
  • Nátrium
    1068 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    681.1 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    526.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    440 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    677 micro
Összesen 3833 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 205 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés cukros tejben megkelesztjük, majd eldolgozzuk a liszttel, tojássárgájával és annyi tejjel, hogy elég kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
  2. Kelesztjük 30 percig.
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, és mindegyik közepébe egy fél fahéjas cukorba mártott szilvát teszünk, majd gombócot formálunk belőle.
  4. A gombócokat letakarjuk, és még legalább 20 percet kelesztjük.
  5. Lobogó, bő vízben kifőzzük 10-15 percig. Amikor kivesszük, szurkáljuk meg mindegyik gombócot, hogy a gőz kijöjjön belőle, mert különben megkeményedik.
  6. Zsemlemorzsát kevés zsíron megpirítunk, pici vízzel felöntjük (5-7 ek legyen, csak annyi, amennyit fölvesz), gyorsan elkeverjük, hogy ne legyen csomós, és levesszük a tűzhelyről. Ettől kellemesen puha, de ropogós lesz a morzsa.
  7. A meleg gombócokat zsírban megforgatjuk, majd a morzsába forgatjuk.
  8. Tálalásnál megszórjuk porcukorral.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 7713
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 17.

Ajánló

Ha marad belőle, vágjuk ketté, forgassuk tojásba, zsemlemorzsába, és forró zsíron süssük finom ropogósra, majd tálaljuk lekvárral.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Ezt a receptet Balyó Mária és Pelle Józsefné  BOGRÁCS ÉS KUKTA könyvében találtam. 1970-ben jelent meg és 15 forintba került. Egyszerű és nagyon könnyen elkészíthető recepteket tartalmaz. Érdekes ez a változata a gombócnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?