r
Nosalty Logó

Karamellás birsalmalekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Boszi
Karamellás birsalmalekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 490 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2941 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.2 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 490 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    706.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    763.4 g
  • Cukor
    589 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1427.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    229 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    687 micro
  • β-crypt
    234 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    496 micro
Összesen 2941 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmossuk és feldaraboljuk. A birsalmát jól megdörzsöljük, mert a héj rajta marad. Ahogy daraboljuk, locsolgatjuk a citromlével, fogyjon el az egész citrom leve.
  2. Egy vastag aljú lábasba először a szőlőt tesszük, és elkezdjük főzni. Belenyomjuk a narancslét, és ahogy a szőlő kezd levet engedni, mehet bele a többi gyümölcs. Így nem kell víz a birsalma párolodásához.
  3. A cukor negyedét is beletesszük, és elkezdjük nagy lángon főzni, időnként megkeverve. Addig főzzük, amíg olyan állagú nem lesz, hogy lehet már botmixerrel pépesíteni. Ez kb. fél óra a gyümölcsöktől függően.
  4. Az igényünk szerint pépesített lekvárt vissaztesszük a tűzre, és elkezdjük újra főzni. Ekkor már gyakrabban kell keverni, és figyelni, mert nagyon fröcsköl.
  5. Közben a még fel nem használt cukor kb. negyedét száraz lábasba tesszük, és karamellizáljuk, majd beleöntjük a lekvárba. Ezt gyorsan kell végezni, hogy ne kössön meg a cukor. Nagyon jól elkeverjük, majd megkóstoljuk, kell-e bele a még kimaradt cukor.
  6. A karamell és az esetleges cukor után még kb. 10-15 percig szinte állandóan kevergetve főzzük még, majd a már elkészített steril üvegekbe töltjük. A szintén steril tetőket jó erősen rászorítjuk az üvegekre, és fejre állítjuk 5 percre.
  7. Az idő letelte után száraz dunsztba tesszük másnapig. (Én egy hűtőtáskát szoktam újsággal és meleg pléddel kibéleleni.)
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4575
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 22.

Ajánló

Aki szereti a birsalmát, a karamellát, a lekvárt, annak érdemes elkészíteni.

Receptkategóriák

Kaptam birsalmát, és maradékok voltak ezek a gyümölcsök. Mint már írtam néhányszor, nálam ha egy gyümölcs pár nap alatt nem talál magának gazdát, lekvárként végzi! Ez történt most is. A karamell ízesítést meg gondoltam, kipróbálom a birsalmánál is. A szőlő csak akkor jó, ha mag nélküli, mert különben úszkálnak a fekete magok, és az nem valami jó. (Tudom, mert egyszer a "mag nélküli szőlő" után sokáig kellett "halásznom" a magokat. Azóta nagyon óvatos vagyok!) A cukor karamellizálásánál vigyázni kell, ne égjen meg nagyon, mert akkor keserű lehet. Ebbe direkt nem tettem fűszert, mert a karamellel akartam csak ízesíteni. Nekem talán nem lett elég édes, de én még hagytam a fél kg cukorból egy keveset. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek