r
Nosalty Logó

Karácsonyi kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mignon
Karácsonyi kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A lekváros töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 580 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A lekváros töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 3481 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A lekváros töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 303 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    636.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.7 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 580 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    136.3 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    550 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3819.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    1435 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    1436 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    508.2 g
  • Cukor
    232 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    273.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    425 mg
  • Retinol - A vitamin:
    511 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    493 micro
Összesen 3481 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 303 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A lekváros töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és egy evőkanál liszttel elkeverjük, hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat hozzáadjuk, és géppel fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékekhez külön a mákot és a diót összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a zsemlemorzsával, majd 2 edényben felforraljuk a vizet a kétféle cukorral szirupnak. Beleöntjük az előzőleg összekevert szárazanyagokat, és 1-2 percig együtt főzzük, míg összeáll töltelékké.
  4. Kivajazunk, kilisztezünk egy kuglófformát.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán, kb. fél cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Vízszintesen 6 csíkra vágjuk, a csíkok széleit megkenjük vízzel. Kiskanállal közepükre rakosgatjuk a töltelékeket, mindegyikkel 2-2 csíkot töltünk meg. Óvatosan hengerré formázzuk a csíkokat, hogy a tölteléket bezárja a tészta.
  6. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  7. Egy lekváros, egy diós és egy mákos csíkot összefonunk és az előkészített forma aljába tesszük. Kevés vízzel megkenjük, hogy a következő fonat is hozzáragadjon, és sütés után se váljon szét.
  8. A másik fonatot is elhelyezzük, majd meleg helyen letakarva, addig kelesztjük, míg kitölti a formát. (35-40 perc)
  9. Először 30 percig sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra, és kb. további 15 percig sütjük.
  10. 20 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra csúsztatjuk, teljesen kihűlve szeleteljük, és meghintjük porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3981
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 24.

Ajánló

A mák és dió mellé választhatjuk a túrót is harmadik tölteléknek: 7 dkg túrót 5 dkg porcukorral, kevés mazsolával és reszelt citromhéjjal összekeverünk. A kuglóf tetejét sütés előtt megkenhetjük egy tojássárgával, így szép pirosra sül a tészta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az idén karácsonyra ezt a finom kuglófot sütöttem, mely sikerrel helyettesítette a diós és mákos bejglit. Külön öröm, hogy egy csapásra kedveztem vele a diós és mákos sütemény kedvelőinek is, a lekvár pedig külön meglepetés volt benne. Ezt a változatot egy régebbi Lajos Mari és a decemberi Nők Lapja konyha receptjéből "ollóztam" össze.

Hozzávalók

A tésztához

A lekváros töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek