r
Nosalty Logó

Japánbirs lekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
viqus
Japánbirs lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1055 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4218 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 211 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    273.3 g
  • Cukor
    250 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1055 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1093.1 g
  • Cukor
    998 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    511.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4218 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 211 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A birsalmákat megmossuk (kissé viaszos a héja, érdemes valami dörzsis szivacsot használni), majd négybe vágjuk vágódeszka segítségével, és magházukat kivagdossuk. Ez igen kemény meló, mert a japánbirs igen kemény. A birseket nem kell megpucolni, mert a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvárunk.
  2. A birseket viszonylag apró, 1 cm-es darabokra vágjuk, hogy könnyen megfőjön.
  3. A birseket egy nagy lábosba tesszük, és pont annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi.
  4. Forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig fedő alatt főzzük. Ekkor a tűzhelyről levesszük. Levét leszűrjük, és félretesszük. A levet azért öntjük le, hogy minél sűrűbb legyen a lekvárunk. (Ha túl sűrű lenne a lekvár, ezzel hígíthatjuk kicsit.)
  5. A megfőtt birset botmixerrel pépesítjük, majd ehhez az 1 kg cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A forró pépben a cukor könnyen felolvad, ekkor már főzni nem kell! Közben kóstolgatjuk, hogy nem túl édes vagy savanyú-e. (Ha édesnek érezzük, kevesebb cukor is elég bele, ha túl savanyú, akkor lehet több cukrot is felvesz, mint 1 kg.)
  6. A kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük. Majd az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok. Aki akarja, még száraz dunsztba is teheti, de lehet egyből a kamrapolcra is tenni, mert ezzel a technikával minden baktériumot kiöltünk.
  7. A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük, és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.
  • Receptkönyvben: 48
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 20074
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 10.

Receptkategóriák

Az utóbbi években a japánbirs a kertben igen szép termést hoz. Régebben csak dekorációként használtam, aztán Bálint Gazda oldalán azt olvastam, hogy nem mérgező. Ha ő mondja... :). Egyébként pedig Stella Nosalty-s oldalán is olvastam, hogy nem mérgező, ezért kitaláltam a saját birslekvár receptemet. A recept sima birssel is elkészíthető.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek