r
Nosalty Logó

Japán fehér rizs

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Eiko Toda
Japán fehér rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 298 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1790 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 149 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 298 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    774.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    475 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    395.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    765.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1155 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1790 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Mossuk meg a rizst egy mély edényben vízzel, és többször is engedjük le a vizet. Mosás közben a rizst nem kell összepréselni. Minél többet mossuk, annál gyengébb szaga lesz. Japán emberek nagy része addig mossa a rizst, ameddig tiszta vizet kap.
  2. Áztassuk a rizst vízben legalább 15 percig. Én általában 30 percet szoktam várni. Kihagyhatjuk ezt a lépést, de így a rizs keményebb lehet, mint ahogy a japánok szeretik.
  3. Ezután eresszük le a vizet a rizsről.
  4. Tegyük vissza a rizst az edénybe, és adjunk hozzá vizet. Győződjünk meg róla, hogy a rizs felülete egyenletesen sima. Amikor új/fiatal rizst főzünk (esetleg csak Japánban kapható), amely több vizet felszív, kevesebb vizet öntsünk bele.
  5. Fedjük le az edényt, és tegyük a lángot magas hőre.
  6. Amikor már elkezd fortyogni (kb. 5 perccel később), vegyük a lángot minimumra, és főzzük a rizst 15 percig. Jobb, ha egy kicsit túlfőzzük (az alja égett lesz), mintha nem rendesen főznénk meg (ehetetlen).
  7. Kapcsoljuk le a tüzet (még ne vegyük le a fedelét!), és hagyjuk gőzölögni legalább 5 percig. Én legalább 10 percet szoktam várni.
  8. Vegyük le a fedelet, és forgassuk meg a rizst egy spatulával vagy egy nagy kanállal, hogy a rizs levegőzzön. Tálaljuk melegen.
  9. Fel lehet melegíteni mikróban, és kb. 3 napig jó, ha hűtőben tartjuk.
  • Elkészítettem: 1500 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 12454
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 04.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
Eiko Toda 3 recept

Sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan kell elkészíteni az egyszerű japán rizst. Néhányan arra kíváncsiak, hogy kell-e bele só (Nem!). Itt a receptem. Ugyanez az elv érvényes, amikor főzünk sushi rizst.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek