r
Nosalty Logó

Indiai kitri

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Petunia
Indiai kitri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 518 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2074 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 77 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    460.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    114 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    404 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1930 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 518 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.6 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1906.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    288 mg
  • Foszfor
    1128 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    330.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    1843.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    679 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    303 micro
  • β-karotin
    1615 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    390 micro
Összesen 2074 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    289 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 77 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sárgaborsót alaposan átmossuk, és 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután 1,2 l sós, forrásban levő vízbe öntjük a kurkumával együtt, és 15-20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a szintén átmosott rizst is. Amint ismét felforr a víz, a lángot levesszük annyira, hogy éppen csak forrásban maradjon a víz, és további 20 percig főzzük a rizst a sárgaborsóval.
  2. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, és kockára szeleteljük a paradicsommal együtt, a karfiolt is megmossuk, és rózsáira szedjük.
  3. Előkészítjük a fűszereket: a gyömbért vékonyan meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük, és egy tányérra készítjük a csípős paprikával (én kiszedtem a magját, de ha valaki csípősen szereti, benne hagyhatja a magokat, vagy tehet bele több paprikát is), a római köménnyel és az asafoetidával együtt. A mustármagot szintén elővesszük (a tányéron szétgurul...).
  4. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk a ghít (vagy más zsiradékot, amit használunk), és a fenti sorrendben megpirítjuk benne a fűszereket. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy leégjenek! Amint a mustármag pattogni kezd, tegyük hozzá a burgonyát és a karfiolt, és pár percig a ghível átforgatva pirítsuk meg a zöldségeket. Ezután hozzáadhatjuk a paradicsomot is. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk készre a zöldségeket.
  5. Ha a borsó és a rizs is puha, óvatosan keverjük hozzá a megpárolt zöldségeket, és már tálalhatunk is.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 11440
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 10.

Ajánló

Natúr joghurttal vagy vajjal, és/vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Indiai kitri
Petunia 5 recept

A kitri egy indiai vegetáriánus egytálétel. Rizsből (fehér vagy barna rizsből), valamilyen hüvelyesből (pl. borsó, bab vagy lencse) és tetszőleges zöldségekből áll. Finom ízét a ghíben pirított fűszereknek köszönheti. A kitri egészséges és könnyen emészthető, ezért pl. böjt utáni visszaszoktatáskor is kiváló. Elkészítése viszonylag könnyű, és a megadott fűszermennyiség sem túl sok (persze ha valaki úgy szereti jobban, akkor lehet fokozni), ezért ajánlom az indiai konyhával ismerkedő szakácsoknak is. A recept forrása.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek