r
Nosalty Logó

Húsos rakott palacsinta gombamártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Húsos rakott palacsinta gombamártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Összesen 997 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Összesen 3982 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Összesen 183 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36 g

Zsír

  • Összesen
    69.8 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1448 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    726 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    301.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 997 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144 g

Zsír

  • Összesen
    279.3 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    823 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5792.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    704 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    1706 mg
  • Nátrium
    2902 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    215.4 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1204.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    426 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    257 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    663 mg
  • Retinol - A vitamin:
    405 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 3982 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    266.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 183 Kcal

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Elkészítés

A palacsintához

  1. Palacsinta sütése:
  2. (Magam nagyon utálok mosogatni, ezért igyekszem a minimálisra redukálni a főzéshez használt eszközöket. Ami lehet megoldok a kisrugóssal, amit rém egyszerű mosogatni, és a csapókésemmel, amit szintén.)
  3. A palacsinta tésztájának eszközkímélő és garantáltan csomómentes módszere énszerintem: ütöm a tojást a nem túl széles, magas műanyag edénybe, só, cukor (1 kanál a sós palacsintához is dukál, hogy szép pirosra süljön), verem a kisrugóssal, adom a tejet, majd a lisztet - jó sűrű lesz, nincs csomó. Amikor ez a massza összeállt, akkor engedem fel a szódával. A sós palacsinta tésztáját sűrűbbre hagyom, mint az édeset.
  4. A sütésre szánt olaj teljes mennyiségét a palacsintasütőbe öntöm, azzal melegítem elő a serpenyőt. Mikor már elég meleg, akkor kis lábaskába öntöm az olajat, a második és a többi palacsintához már onnan adagolom: kenőtollal (amit másra nem használok)két kenésnyi olaj egy palacsinta alá.
  5. A palacsinta sütéséhez a gáztűzhely a legideálisabb: közepes lángméretű rózsán teljes lángon kezdem a sütést, egyszer fordítom a serpenyőt 180 fokban - ez az egyenletes sütés záloga. A második oldal sütésekor takarékra kapcsolok, akkor is fordítok egyszer 180 fokot, úgy lesz szép, egyenletes a másik fele is.
  6. (Elektromos tűzhely sütőhőmérsékletét nem lehet olyan gyorsan változtatni, ha elektromos tűzhelyem van, a 10 fokozatból a 8-as álláson sütöm a palacsintát. Lassabb is, meg nem is lesz olyan szép. Mindig mondom: az ideális tűzhely a két gáz - két elektromos főzőlap + elektromos, légkeverős sütő!)
  7. Töltelék készítése:
  8. A sült hús maradékát apróra vágom, mindennel együtt, ami vele sült: paradicsom, hagyma.
  9. Szalonnát aprítok még hozzá.
  10. A pecsenyelével kenhető masszát keverek belőle, serpenyőben átforrósítom, abban a serpenyőben, amiben majd a gombamártás készül, amíg a palacsintákat sütöm.
  11. Gombamártás készítése:
  12. Kockára vágom a hagymát, szeletekre a gombát.
  13. Olajon pirítom a hagymát, a paprikátmajd a gombát.
  14. Amikor megpirult, felengedem pecsenyelével, illetve annak hiányában vízzel és leveskockát adok.
  15. Összeforralom, liszttel kevert tejföllel habarom, borsot darálok rá, petrezselyem zöldjével szórom.
  16. Összeállítás:
  17. Ebbőlaz adagból 8 db nem túl vékony palacsintát kapunk, egymásra fektetve kenjük ahúsos töltelékkel. A palacsintákat tenyerünkkel mindig rányomkodjuk a töltelékre. A tetejére palacsinta kerül.
  18. Ha szükséges pár percre forró sütőbe tesszük. Tényleg csak rövid időre, mert könnyen kiszárad.
  19. Mártásos csészében adjuk a gombamártást mellé.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 708
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 67214
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 25.

Ajánló

Vadászatról hazaérkező férfinépnek :):):) Kitűnő családi vacsora, vendégváró vagy előétel. Változat: pörkölt kevéske maradékának kiadósabb felhasználására, a hortobágyi helyett változatosság képpen. Ebben az esetben a gombamártást is kevés pirospaprikával (darált vagy szárított) készítjük a zöldpaprika helyett. Javaslatom még: ha nem frissen adjuk fel, hanem melegíteni kell a rakott palacsintákat, feltétlenül fóliával fedve tegyük a nem túl forró sütőbe!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húsos rakott palacsinta gombamártással
Harmathy Ildikó 313 recept

Nagyanyám mestere volt a maradékok felhasználásának, több okból is: egyrészt a nagypapa nam szívesen ette kétszer ugyanazt az ételt, másrészt nem is maradt mindig annyi, hogy önálló ételként fel lehetett volna tálalni, és persze akkoriban nem volt ételpocsékolás! A rakott palacsintát általában a sült hús maradékából készítette. Meg kell jegyezni, hogy amikor egybensült húst készített, azt sohasem egy étkezésre szánta, mert nagyon praktikus egy étel: hűtőben vagy zsír alatt tárolta és a beeső vendégeket pillanat alatt tudta kínálni hideg sülttel, mellé valami savanyúval. Akkoriban még beestek egymáshoz az emberek egy kis baráti csevelyre, borozgatásra.... Érdekesség képpen: az elegáns angol klubokban, ahol napi menűt főznek, mindig tartanak hideg sültet (ők természetesen marhasültet), arra az esetre, ha a kedves vendég nem kedvelné éppen az aznapi ajánlatot. Természetesen a húsos rakott palacsintának megvolt a maga szertartásos helye is az étkezések rendjében: a vadászatról hazaérkező férfinépet fogadta vele nagyanyám. Gombamártással, egy kancsó borral.

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek