r
Nosalty Logó

Hortobágyi húsos gombóc

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dávid
Hortobágyi húsos gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltelékhez és a szafthoz

A tésztához

A morzsához

Összesen 1173 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltelékhez és a szafthoz

A tésztához

A morzsához

Összesen 4678 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltelékhez és a szafthoz

A tésztához

A morzsához

Összesen 179 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41 g

Zsír

  • Összesen
    57.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2117.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    197 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    1266 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    431 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    458 micro
Összesen 1173 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    164.1 g

Zsír

  • Összesen
    229.4 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    684 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8470 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    788 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    397 mg
  • Foszfor
    1932 mg
  • Nátrium
    5063 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483.5 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1433.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    525 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    435 micro
  • Kolin:
    411 mg
  • Retinol - A vitamin:
    364 micro
  • α-karotin
    142 micro
  • β-karotin
    1723 micro
  • β-crypt
    255 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1832 micro
Összesen 4678 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    99 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 179 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez és a szafthoz

A tésztához

A morzsához

Elkészítés

A töltelékhez és a szafthoz

  1. A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Biztos rengeteg embernek van hozzá saját receptje, de ezért leírom, én hogy csináltam.
  2. Először is a libazsírt egy edényben felolvasztjuk, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük.
  3. Az edénybe, a combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen, egy csipet só. Közepes lángon addig sütögetjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk, belereszeljük (vagy nyomjuk) a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát.
  4. Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel, és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek.
  5. Ezen a ponton mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforr a víz, pótoljuk.
  6. Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrét, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazunk hozzá keveset a szaftból, de csak annyit, hogy az összeaprított húsos massza krémes legyen tőle.
  7. A maradék szafthoz hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adjuk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.

A tésztához

  1. A burgonyákat héjastul, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük.
  2. Hozzákanalazzuk a zsírt és pontosan fele annyi lisztet, mint amennyi az áttört krumpli volt. Mehet hozzá egy teáskanál só is.
  3. Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk (attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk).
  4. Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket, és behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle.
  5. Lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, és miután feljött a víz tetejére, 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, és a morzsában megforgatjuk.

A morzsához

  1. A zsírt felolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a morzsát. Ha kész, hozzákeverjük a pirított hagymát.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 510
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 84
  • Össznézettség: 41312
  • Feltöltés dátuma: 2017. október 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mi történik, ha a hortobágyi töltelékét nem palacsintába, hanem krumplis tésztába töltjük, olyanba, mint a szilvás gombócé? Az, hogy egy olyan étel lesz belőle, ami egyből első számú kedvencé válik. Nálunk legalábbis így lett.

Hozzávalók

A töltelékhez és a szafthoz

A tésztához

A morzsához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?