r
Nosalty Logó

Hideg tökleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dávid
Hideg tökleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 401 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1603 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 72 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    352 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    274.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    209 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    521 micro
Összesen 401 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    135.7 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2615.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    412 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    546 mg
  • Nátrium
    1410 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1097.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    835 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    207 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    792 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2083 micro
Összesen 1603 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 72 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyalult tököt besózzuk, majd állni hagyjuk.
  2. Közben felaprítjuk a hagymát, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
  3. A sózott tököt alaposan kinyomkodjuk, és a hagymához adjuk, kevés fehérborssal ízesítjük, majd az egészet felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a kaprot is. Az egészet addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
  4. Ezután kivesszük a kaprot, és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. A tejszínt egy tálba öntjük, és apránként kanalazunk hozzá a forró levesből, majd minden kanál leves után alaposan átkeverjük. A lényeg, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a tejszín és a leves.
  6. A langyos tejszínt hozzáöntjük a leveshez, és habverővel alaposan elkavarjuk, majd hozzáadjuk a kovászos uborka lét is, hogy kellően savanykás legyen. Egyet rottyantunk rajta, és már kész is.
  7. Olívaolajjal vagy tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk. (Én még kevés vadvirágos tengeri sóval is megszórtam, hogy csinosabb legyen, de ez ugye nem kötelező...)
  • Receptkönyvben: 207
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16765
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket szereti, az ebben sem fog csalódni! Amennyiben kovászos uborka lé helyett ecettel készítjük, akkor ajánlatos már az elején a sóval együtt a tököt meglocsolni az ecettel!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek