r
Nosalty Logó

Házi kenyér Anadrog konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Anadrog
Házi kenyér Anadrog konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 610 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1113.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    795 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 610 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6680.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    188 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    1152 mg
  • Nátrium
    4769 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    711.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    760.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    453 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    405 micro
Összesen 3660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy bögrében langyosra melegítünk 3 dl vizet, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen, 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy nagy méretű, kelesztésre alkalmas tálban kimérjük a lisztet, kicsit fellazítjuk (vagy átszitáljuk), elkeverjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk. A felfuttatott élesztőt a mélyedésbe öntjük, hozzáadunk még 3 dl langyos vizet és az olajat.
  3. Dagasztás: Kézzel elkezdjük gyúrni. Az elején ragacsos a tészta, idővel egyenletessé válik. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, de mindig csak kis mennyiségben. Ha a tészta már összeállt, akkor gyúródeszkán folytassuk a dagasztását (kb. 10-12 percig). A tészta akkor jó, ha szép egyenletes és csomómentes.
  4. 1. kelesztés: a tésztát visszatesszük a tálba (aljára érdemes kis lisztet szórni), letakarjuk konyharuhával, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  5. 1 óra elteltével gyúródeszkán párszor átgyúrjuk a tésztát, elég néhányszor átnyomkodni (leeresztés), újra tálba tesszük, és további 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük (2. kelesztés).
  6. Újabb 1 óra elteltével a leeresztés ugyanúgy történik, mint az előbb (lsd. 5. lépés), majd a tésztát formázzuk (lehet cipó vagy hosszúkás). (Én kivajazott, kilisztezett jénai tálba tettem, letakartam nedves konyharuhával, és 30 percig a formában kelesztettem, 3. kelesztés.)
  7. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, az aljára egy tál vizet teszünk.
  8. A legvégén átkenjük a formában megkelt kenyeret tojással, bevagdossuk (cipónál keresztbe, hosszúkás kenyérnél párhuzamosan) megszórjuk magokkal (ez el is hagyható), és 50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Érdemes néha rápillantani, ízlés szerint, ki mennyire szereti sötétre sütni.
  9. A kész kenyeret a formából kivéve olyan rácsra tesszük, ahol az alja tud szellőzni.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4190
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Házi kenyér Anadrog konyhájából
Anadrog 5 recept

Rengetegszer próbálkoztam már kenyérsütőben készült kenyerekkel, amik egytől-egyig mind a kukában landoltak. Ekkor találtam rá erre a receptre, picit átalakítottam a saját tapasztalataimra építve, és megszületett a tökéletes házi fehér kenyér. (Recept forrása: mindmegette.hu)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek