r
Nosalty Logó

Házi almás-mákos rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Házi almás-mákos rétes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 531 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 4240 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 213 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1428.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    507 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    375 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    99.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 531 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.1 g

Zsír

  • Összesen
    126.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    77 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11430.5 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    4054 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    1046 mg
  • Foszfor
    3018 mg
  • Nátrium
    2996 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    680.5 g
  • Cukor
    201 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    798.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    407 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    164 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    709 micro
Összesen 4240 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    576.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 213 kcal

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Elkészítés

A tésztához (4 rúdhoz)

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és a vizet.
  2. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
  3. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelévágjuk,kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  4. A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyererünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó mikor átlátszik az abrosz mintája.
  5. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltjük.
  6. A töltelékhez amákot a cukorral összekeverjük, beletesszük egy edénybe és annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel sűrű masszát kapunk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a mazsolát és kissé megfőzzük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomjuk a levét, és hozzáadjuk a mákhoz, a búzadarával együtt.
  7. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük, a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazánfeltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majdszilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  8. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 169
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 179
  • Össznézettség: 87137
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 18.

Ajánló

Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte, hártya vékonyra tudja húzni. Én például, mikor rászántam magam a rétestészta projektre, nem viccelek, egy hétig, minden nap rétest készítettem. Igaz, már majdnem ott tartottam, hogy hagyom a csudába az egészet, de mivel tudom, hogy a párom is, és a kicsi fiam is oda van a rétesért, erőt vettem magamon, és addig gyakoroltam, amíg szinte tökéletesre sikeredett. És most már azt is tudom, hogy nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe a tésztát, és másnap ugyanúgy ki lehet húzni és megtölteni, csak fel kell langyosítani egy kicsit. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kis tálkát amiben a tészta volt, beletettem egy nagyobb tál meleg vízbe. Tudom, az a legkönnyebb, hogy az ember elmegy a boltba és megveszi a készen kapható rétestésztát és nem nyűglődik vele otthon, pikk-pakk megtölti és megsüti. Igen ám, de ha valaki állandóan azt hallja otthon, hogy a házi rétes az az igazi, annak nincs párja, hogy a bolti rétestésztából készített, az csak a rétes kicsúfolása, akkor elgondolkodom azon, hogy anyáink, nagyanyáink, milyen természetességgel készítették otthon a rétest, mindenféle bolti vacak nélkül. Ha ők meg tudták csinálni, akkor én miért ne tudnám. És már csak azért is megéri vesződni vele, mert az elismerés biztos nem marad el. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá. 

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Címlapról ajánljuk

További cikkek