r
Nosalty Logó

Hátszínpecsenye örmény módra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Durcsó
Hátszínpecsenye örmény módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 1162 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 4639 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 181 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1179.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    247 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    452 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    1515 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    3596 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 1162 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    165.2 g

Zsír

  • Összesen
    200.1 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    546 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4716.7 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    987 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    438 mg
  • Foszfor
    1807 mg
  • Nátrium
    1212 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    497.8 g
  • Cukor
    297 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1297.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    709 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    366 micro
  • Kolin:
    689 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2336 micro
  • β-karotin
    6059 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    14383 micro
  • Lut-zea
    291 micro
Összesen 4639 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    236 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    561 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 181 Kcal

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

Elkészítés

A húshoz

  1. Elkészítjük a mártást. Ehhez először felaprózott csontot veszünk (én kaptam marhacsontot, a hentessel felvágattam), jól megmossuk és szilánkjait eltávolítjuk.
  2. A zöldséget megtisztítjuk, karikára, illetve vékony szeletekre vágjuk. Az almát és a hagymát is hámozzuk, karikázzuk.
  3. Kevés forró olajon megforgatjuk a csontot, hozzáadjuk a zöldséget, az almát, a hagymát, a paradicsompürét és a cukrot, és az egészet erős tűzön, állandó keverés mellett hirtelen megpirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a citromhéjat, tárkonyt, babért, mustárt, fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, végül belekeverjük a lekvárt és a vörösbort is. Sózzuk, szükség esetén vízzel vagy borral higíthatjuk.
  5. A mártást néha megkeverve, lassú tűzön 1-1,5 órán át főzzük, míg minden íz össze nem oldódott.
  6. Ezután leszűrjük vagy a csontok és a babérlevél eltávolítása után összeturmixoljuk. (Ez esetben nem lesz olyan szép és krémes, viszont extra ízekkel gazdagodik.)
  7. A megmosott, kivert és sóval megszórt hússzeleteket forró olajban kisütjük. Tálra helyezve, a mártással leöntve tálaljuk. A maradék mártást külön csészében szervírozzuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6912
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 05.

Ajánló

Nálunk krumplipüré.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

Búcsúvacsorát tartottunk. Indulok vissza Albionba, vár az egyetem, el kellett köszönnöm a szüleimtől és Pesttől. Az utolsó napokban nagyon rámjött az izgalom, meg előre a honvágy is, persze, ez most a leginkább meghatározó. De az elkövetkező hónapokra nézve az sem elhanyagolható változás, hogy "menzás" leszek. A mindennapi főzés hiányozni fog, remélem, azért néha feltűnök majd itt nemcsak olvasóként! Addig is fogadjátok ezt a receptet - feltétlenül csak átmeneti! - búcsúként ti is, régóta készültem az elkészítésére, a kóstolás után pedig kiderült: megérdemelte a megelőlegezett bizalmat. Lajos Mari 99 húsételes könyve a forrás. Nézegettem jópár hete, rögtön megakadt a szemem az örmény szón. Akkor kezdtem neki Werfel A Musza Dag negyven napja című regényének, 1957-es magyar kiadás, a nagyszüleim hagyatéka. Édesanyám mindig sokat emlegette, mindenképp el kell olvasni, méltó emléket állít a '15-ös örmény népirtásnak. Tudtam már egyet s mást az örményekről, gyönyörű, őskeresztény templomaikról és hányatott sorsukról is, de a könyv nyomán különösen is elkezdett érdekelni ez a nép. Töltöttem már fel örmény receptet (a hasonlóan édes-sós keveredésű mazsolás répasalátát), de mindenképp ki akartam próbálni ezt a másik hasonló ízvilágút is. Így lett belőle búcsúvacsora. Remélem, hamarosan visszatérek! :)

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek