r
Nosalty Logó

Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Molnár Erika
Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 930 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3714 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 296 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    186 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    579.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.5 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    240 micro
Összesen 930 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.5 g

Zsír

  • Összesen
    86.6 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    743 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2317.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    540 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    1034 mg
  • Nátrium
    266 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    622.1 g
  • Cukor
    124 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    640 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    469 micro
  • Kolin:
    558 mg
  • Retinol - A vitamin:
    628 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    958 micro
Összesen 3714 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 296 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A háromféle lisztet egy tálba szitáljuk, és összekeverjük, majd picit félrerakjuk.
  2. A hozzávalókat leírási sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe. Fontos, hogy az összes hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni, vagyis legalább 2 órával a feldolgozás előtt tegyük ki őket a konyhapultra.) Amikor a folyadékok egyvelegébe belekerült a tojások sárgája, akkor rálapátoljuk a lisztkeverék kb. felét, majd ennek a tetejére dobjuk a csipetnyi sót. (Fontos, hogy akkor szórjuk bele, amikor a lisztkeverék kb. fele a gépben van, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert akkor nem tud megkelni a tészta.)
  3. Tovább folytatjuk a lisztlapátolást, és amikor elfogyott, akkor a forma egyik sarkába morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a félretett 1 evőkanál porcukrot.
  4. Becsukjuk a gép fedelét, beprogramozzuk a gépet. (Nekem Orion OBMD – 1401 típusúm van, ezen a 6-os, vagyis kelt tésztakészítés programra kapcsolom. Így a gép kb. 1 óra 50 percet dolgozik.)
  5. Amikor a gép végzett, a tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, és 6 egyforma részre osztjuk (én pontosan kimértem mérleggel), majd egyforma hengerré sodorjuk őket.
  6. Három hengert összefonunk, kicsit meglapítunk - ez lesz a kalács „talpa”.
  7. Sütőpapírt teszünk egy nagyobb tepsibe vagy sütő gáztepsijébe, majd ráhelyezzük az első hármas fonatot.
  8. Elkészítjük a második hármas fonatot is, és a korábbi tetejére helyezzük. Alaposan megkenjük a fölvert tojással.
  9. 45 percig kelesztjük. (Én ezt a műveletet a légkeveréses sütőben végeztem, amit 50 fokra előmelegítettem, és egy kis lábasban a sütő aljába forró vizet tettem – gőzben kelesztés.)
  10. Majd a hőfokot 200 celsiusra állítjuk – akkor már a tészta a sütőben van -, és 15 percig így sütjük, ekkor 170 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még kb. 30 percet sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 45x37x5
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 14753
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 17.

Ajánló

Reggelire vajjal, mézzel vagy dzsemmel. Húsvéti sonka, tojás mellé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
Molnár Erika 10 recept

Tavaly Húsvét előtt épp nem volt munkám, vagyis ráértem, és vágytam egy igazi, adalékmentes kalácsra ...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek