r
Nosalty Logó

Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Walaky
Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 469 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1878 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 82 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    252 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    466.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    299 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    373 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    1718 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2352 micro
Összesen 469 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    149.7 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    322 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2593.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1008 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    863 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1865.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1195 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    205 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    1493 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    427 micro
  • Kolin:
    279 mg
  • Retinol - A vitamin:
    589 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    6874 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9406 micro
Összesen 1878 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 82 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, tetszőleges hosszúságúra feldaraboljuk. Én le szoktam törni a végeit - ezt még Édesanyámtól láttam gyerekkoromban, aki már nincs közöttünk :( -, de ezt csak akkor lehet így csinálni, ha valóban zsenge még a bab.
  2. Sós, ételízesítős (több legyen az ételízesítő, tulajdonképpen én ezzel "sózom" - vigyázzunk így a sózással) vízben, ami jól ellepi, megfőzzük, de belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, s ezzel együtt főzzük.
  3. Amikor már vajpuha a bab, a zsírból a liszttel világos rántást készítünk, benne a 2 gerezd zúzott fokhagymával, beletesszük a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, felöntjük a főzőtejszínnel (tejjel) és mindezt a zöldbabhoz adjuk, állandó kavargatás mellett. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  4. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet (vagy aprított kaprot), hozzákavarjuk a tejfölt, ezzel összeforraljuk, még pár percig lassú tűzön rotyogtatjuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, s lefedve fél órát pihentetjük, s lehet tálalni. Ha valaki savanykásan szereti, kevés ecetet tehet bele a végén, illetve tálaláskor adhatunk mellé, s ki-ki saját ízlésének megfelelően tehet bele ecetet! Így is próbáltam már, főleg amikor kaporral készítettem, s nagyon finom volt! :)
  5. Tálaláskor a tetejét díszíthetjük aprított petrezselyemzölddel (kaporral), de el is hagyható! :)
  6. Lehet pörkölttel, sült hússal, fasírozottal, virslirózsával tálalni, de így önmagában is isteni finom. Én rántott sajtot (saját készítésű, fagyasztott) sütöttem ki hozzá, de végül önmagában fogyasztottuk, a sajtot pedig külön! :) Egyébként is, én a legtöbb főzeléket feltét nélkül, langyosan szeretem, de ez ízlés dolga! :) JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! :)
  • Elkészítettem: 88 alkalommal
  • Receptkönyvben: 183
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 177
  • Össznézettség: 142892
  • Feltöltés dátuma: 2017. július 24.

Ajánló

Azért - is - jobb a főzelékeket rántással készíteni, mert habarással vigyázni kell, csak épphogy egyet szabad, hogy rottyanjon, különben meghígul. Ugyanez a helyzet, ha marad, s másnaposan melegítjük. Természetesen, ez is ízlés dolga, lehet habarni is, ha valaki úgy szereti! :)  Ha nem lenne elég sűrű, egy evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldva kevés tejben, hozzáadjuk a főzelékhez, összeforraljuk! Ha pedig túl sűrűre sikeredne, tej hozzáadásával lehet hígítani! Jó, ha tartunk otthon, étkezési keményítőt, szinte mindenbe lehet használni! Amíg van friss bab, addig természetesen abból készítsük! Ha már nincs, akkor tökéletes az üveges, konzerv, illetve mirelit bab is! Én tettem bele egy teáskanálnyi cukrot is - de enélkül is finom, azért nem írtam a hozzávalókhoz, hogy aki cukormentes ételt szeretne, akkor ez ne legyen neki hátrány! Minden "sós" ételbe teszek egy pici cukrot, s minden "édes" ételbe egy pici sót, így jobban "kijönnek" az ízek!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon finom főzelék, annak, aki egyáltalán szereti a főzelékeket.....én imádom.....a képen petrezselyemzölddel készült étel látható, de ugyanezt kaporral is szoktam készíteni, isteni úgy is.........ez nem "villantós" étel, de nem is az a célom :)......az újszülöttnek, minden új - szokták mondani :).......van olyan, aki most tanulja a főzés tudományát vagy új ízt keres......rengetegféleképpen készítjük ezt is......aprócska különbségek lehetnek az ilyen jellegű receptekben is, de az az aprócska különbség az ízek szempontjából lehet nagyon nagy különbség :).......ezért is gondoltam, mégis feltöltöm.........ugyanilyen semmiképp nem lehet itt, mivel én állítottam össze ezt a variációt - hosszú évekkel ezelőtt :), mely nagyon fincsi.....visszatérve a kaporra....aki szereti a kaprot, annak ajánlom kipróbálásra, mert nagyon finom......én olajat sosem használok rántásokhoz főzeléknél, s pörköltféléknél, véteknek tartom :)......természetesen, ha valaki úgy szereti, azt szokta meg, azzal is készítheti.......tehát, ez egy egyszerű, de nagyszerű étek.......

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek