r
Nosalty Logó

Finn diós koszorú

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A kis gasztronauta
Finn diós koszorú
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 620 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 6183 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 371 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 620 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.3 g

Zsír

  • Összesen
    332.9 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3947.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    954 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    504 mg
  • Foszfor
    1792 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    699.3 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1848 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    652 micro
  • Kolin:
    803 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1813 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    410 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1034 micro
Összesen 6183 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfutattjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutatott élesztőt, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, és letakarva 10 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet elkeverjük a 2 tojással, a cukorral, pici sóval, a kardamommal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk, és eldolgozzuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. 40 perc.
  3. A diós töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral és a dióval.
  4. A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, kör alakban meghajlítjuk, és a két végén jól összenyomkodjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, tetejüket 2-3 cm-enként mélyen bevágjuk. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk. Konyharuhával letakarva pihentetjük (20 perc). Közben a sütőt előmelegítjük. A koszorú tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk lapmandulával.
  6. Az előmelegített sütőben sütjük. Érdemes egy alufóliával letakarni a sütés elején, hogy a teteje ne piruljon meg túlságosan.
  7. A cipó másik felével ugyanígy járunk el.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 204
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 25510
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Finn diós koszorú
A kis gasztronauta 142 recept

Egy régi Lakáskultúrából való a recept.  Nagyon finom és mutatós sütemény, a karácsonyi asztal dísze is lehet.

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!