r
Nosalty Logó

Fahéjas csipkebogyólekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dina79
Fahéjas csipkebogyólekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 818 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6534 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 187 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1194.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    638 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    91 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    814 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    1599 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    8813 micro
  • β-crypt
    1812 micro
  • Likopin
    25500 micro
  • Lut-zea
    7505 micro
Összesen 818 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    48.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9555 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    5106 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    2074 mg
  • Foszfor
    1835 mg
  • Nátrium
    462 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1575.7 g
  • Cukor
    502 mg
  • Élelmi rost
    732 mg

VÍZ

  • Összesen
    1797.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    6510 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    175 mg
  • C vitamin:
    12796 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    778 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    362 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    930 micro
  • β-karotin
    70504 micro
  • β-crypt
    14495 micro
  • Likopin
    204000 micro
  • Lut-zea
    60043 micro
Összesen 6534 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    368 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    2026 micro
  • β-crypt
    416 micro
  • Likopin
    5861 micro
  • Lut-zea
    1725 micro
Összesen 187 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csipkebogyót megmossuk, mindkét végét levágjuk, és annyi vízben feltesszük főzni, amennyi ellepi.
  2. Amikor a bogyók megpuhultak, az edényt a tűzön hagyva, burgonyatörővel összenyomkodjuk. Ezt a műveletet a könnyebb passzírozás érdekében végezzük el.
  3. Az így kapott sűrű "pépet" tovább főzzük, de vigyáznunk kell, mert hamar sűrűsödik, és könnyen leég! Többször kevergessük, és ha túl sűrűnek találjuk, pótoljuk az elpárolgott vizet.
  4. Minél tovább főzzük, a későbbiekben annál könnyebb dolgunk lesz, a cél az, hogy a héj is kellőképpen szétfőtt és puha legyen.
  5. Amikor ezt az állapotot sikerült elérni, az edényt levesszük a tűzről, és kezdődik a passzírozás hosszan tartó, munkaigényes feladata.
  6. Műanyag szűrőedénybe 2 merőkanál pépet merünk, amit először fakanállal kevergetünk, így préseljünkki a magoktól és egyéb felesleges anyagoktól mentes csipkebogyó "húst". Majd burgonyatörő segítségével a szűrő falának nyomkodjuk a még fennmaradt sűrű pépet, ezzel a művelettel további értékes csipkebogyó "húst" tudunk kipréselni. A műveletet addig folytatjuk, amíg az összeset át nem passzíroztuk. Nem kis kitartásra lesz szükségünk!!
  7. Az így kapott teljesen tiszta és sűrű péphez hozzákeverjük a dzsemfixet és a cukrot, ízesítjük citromlével és fahéjjal, majd alaposan sűrűn kevergetve felforraljuk. Közben kóstolás alapján tovább ízesítjük, ha szükséges.
  8. Az elkészült lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd 10-15 percre fejre fordítjuk az üvegeket.
  9. Száraz, hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2144
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 12.

Receptkategóriák

Napokig bújtam a különféle recepteket, leírásokat, mielőtt megszületett bennem az elhatározás, órákig tartó előkészületek ide-oda, akkor is megpróbálkozom ezt a lekvárt elkészíteni. Már maga a gyűjtés is nagy galibát okozott, a csipkebogyó bokor feladta a leckét, mindenhol tüskék, amiknek lett is eredménye.... Mintha összekarmolták volna a kezünket. A gyűjtésbe bevontam a családot is, de az elkészítés egyedül rám maradt. Pár óra alatt sikerült is előkészítenem a kis bogyókat, nem kis feladat volt a végüket levagdosni...:) Aztán jött a főzés hosszan tartó művelete, ami kész örökkévalóságnak tűnt, az azt követő passzírozást ne is említsük. Nekem a receptben leírt módszer vált be, bár néha alaposan nekiveselkedtem a nyomkodásnak, így aggódtam, hogy esetleg a műanyag szűrő majd nem bírja, de kitartott.... és én is.:) Mindent egybevéve senkit nem szeretnék elijeszteni, egyszer mindenképp érdemes nekiállni ennek a receptnek! Minden fáradságot megér! A fahéjjal való ízesítést több helyen olvastam, és mivel kellemes, pikáns ízt ad a lekvárnak, én is alkalmaztam. 3 kg csipkebogyóból a passzírozás után 2,4 kg sűrű pép lett, így a cukor és a további ízesítők arányát ehhez a mennyiséghez tüntettem fel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek