r
Nosalty Logó

Epertorta Aranyhal konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Aranyhal
Epertorta Aranyhal konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Piskóta (2 db)

Krém

Dekoráció

Összesen 410 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Piskóta (2 db)

Krém

Dekoráció

Összesen 4923 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Piskóta (2 db)

Krém

Dekoráció

Összesen 242 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    487.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 410 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    119.8 g

Zsír

  • Összesen
    257.2 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5844.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1210 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    2313 mg
  • Nátrium
    2000 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.6 g
  • Cukor
    384 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    654.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    777 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    1446 mg
  • Retinol - A vitamin:
    774 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2514 micro
Összesen 4923 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 242 Kcal

Hozzávalók

Piskóta (2 db)

Krém

Dekoráció

Elkészítés

Piskóta (2 db)

  1. A piskóta elkészítésénél először is ki-ki maga döntse el, egy darab piskótát süt meg, és kettévágja, vagy két külön piskótalapot készít. A hozzávalók a két darabhoz szólnak. Én egy darabot sütöttem, és kettészeltem.
  2. Egy csatos kerek torta formát (kb. 26 cm) a régi jól bevált módszerrel kivajazunk, és kilisztezünk. Persze ennél a pontnál is tehetsz másképp, sütőpapír stb., ki hogyan kedveli, úgy tegyen. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk az 10 evőkanál cukrot, és fehéredésig habosra keverjük robotgéppel. Majd hozzáadjuk a 0,6 dl vizet is, és ezzel is keverjük, amíg nem egy finoman habos krém állagot kapunk.
  4. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Amint elkészült, csöppet se késlekedjünk, keverjük össze az imént elkészített sárgájával finom, lágy mozdulatokkal.
  5. A 10 dkg finomliszthez hozzáadjuk az 1 csomag sütőport, és elkeverjük benne. Ezután a lisztet finom szitán rászitáljuk a piskóta masszájára, de világért se egyben. Szépen, lassan szitáljunk egy keveset, majd kézi habverővel keverjük. Akkor végzünk jó munkát, ha "lélegzik" a piskóta, kicsi, apró buborékok formájában.
  6. Az előkészített tortaformába beleöntjük a piskótaalapot, picit megrázogatjuk, óvatosan elsimíthatjuk, ha kívánja. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 percben a sütőajtót ne nyitogassuk, mert összeesik a piskóta. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, hidegre ne tegyük, mert csúnyán zsugorodni kezd. Ha kihűlt, lecsatoljuk a formát, sütőpapírra helyezzük, hogy ne tapadjon le, és kettévágjuk.
  7. Így kaptunk két darab kerek piskóta lapot. Ezután legegyszerűbb, ha nyomtatunk, rajzolunk egy eper formát, amit sablonként használhatunk az eper forma kialakításához. Amint kész a két eper alakú piskóta, megyünk a "belevalót" készíteni.

Krém

  1. Az epreket megtisztítjuk, csumájuktól elválasztjuk, és apró kockákra vágjuk.
  2. Az 5 dl hulala tejszínt robotgéppel felverjük. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a habfixálót. Cukrot nem nagyon kíván külön, mert eleve édes tejszínnel dolgozunk. Ha szép, kemény, habos lett a krém, belekeverjük a felkockázott epret.
  3. Ezzel a finom krémmel megtöltjük a piskótánkat. Az egyik piskótalapon elkenjük a krémet, a másik piskótalapot pedig a tetejére helyezzük. Óvatosan megnyomkodjuk. Ezzel a résszel meg is vagyunk, mehetünk a "macerába". Miután elfogyasztottuk a megmaradt krémet.

Dekoráció

  1. A marcipánt még előző este készítsük el. Ha nem sikerül, vegyük a Szamos marcipán masszát, ami eleve színes. A Dr. Oetker nekem "kezesebb" massza, ezért választottam. A színezést folpack-on végezzük, mert a festék megfoghatja a deszkát, és a massza sem tapad le.
  2. Két és fél csomag marcipánmasszát gyúrunk össze pirosra az ételfesték segítségével. Az ételfesték adagolásánál vigyázzunk, kezdjük csak 1 kávéskanállal, és úgy is látjuk, ha szükséges még a szép eperpiros szín eléréséhez a következő kanál is. A marcipánmasszát kissé megnyújtunk, és rácsepegtetjük az ételfestéket. Majd összehajtjuk, és gyúrni kezdjük. Gyúrjuk, majd kinyújtjuk a folpack-on, és ismét gyúrjuk. Ezt ismételjük meg párszor. Szép, egyenletes színű masszát fogunk kapni, némi kézerősítés után.
  3. A megmaradt fél csomag marcipánmasszát a zöld színnel bolondítjuk meg. Itt is, ahogyan az imént, kezdjük fél kávéskanál ételszínezővel a gyúrást. Ha szükséges, adagoljunk még hozzá a megfelelő szín eléréséig. Ezt is szépen eldolgozzuk. Majd mindkét marcipánmasszát elcsomagoljuk folpack-ba.
  4. Ezt az előre színezett marcipánmasszát vesszük most elő, és kinyújtjuk szép vékonyra. Kb. 2 mm vastagságúra. Kerek formákat nyújtunk a pirosból és a zöld masszából is. A piros masszát óvatosan ráterítjük a tortára, amikor elérte a kívánt méretet, és az oldalait bevagdosva szépen elhajtogatjuk, míg fel nem veszi az eper formát.
  5. A zöld masszából levél alakokat vágunk ki, tetszés szerint kiskanál nyelével erezetet varázsolhatunk rá. Ezeket a leveleket is ráfektetjük a tortára, és eligazgatjuk őket. Végső mozdulatként pedig elővesszük a dekor tollak közül a sárgát, és apró magokat "szórunk" rá.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1426
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 04.

Receptkategóriák

Epertorta Aranyhal konyhájából
Aranyhal 1 recept

Gyerkőcnek szülinapra nem egyszerű tortát kitalálni, olyat, ami ízlik, és olyat, ami elvarázsolja. Aztán ha mégis, mint ebben az esetben, akkor jön a pánik, vajon sikerül e az elkészítése, vagy utolsó pillanatban rohanni kell egy közeli cukrászdába. Nos, bátran kijelenthetem, nyugodtan kezdj neki ennek a tortának, mert a látszat ellenére nem igényel cukrász képesítést, de türelmet és kis kézügyességet igen. Szerencsére a magok "elszórásánál" és egyéb finom munkáknál kaptam némi segítséget a páromtól. De ő sem cukrász, sőt... Talán kicsit hosszúnak és bonyolultnak tűnik a recept, de igyekeztem mindent részletesen leírni. Meg aztán úgy hiszem, egyszer-egyszer nagyon is megéri a fáradozást.

Hozzávalók

Piskóta (2 db)

Krém

Dekoráció

Címlapról ajánljuk

További cikkek