r
Nosalty Logó

Eperdzsem 5. - egyszerűen

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fahéj
Eperdzsem 5. - egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1424 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5697 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 121 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.1 g
  • Cukor
    340 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    748.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    484 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 1424 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1854.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    538 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    790 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1452.4 g
  • Cukor
    1358 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    2992.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1935 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    790 micro
  • Kolin:
    188 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    855 micro
Összesen 5697 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 121 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alaposan megmosott epret kiválogatjuk, a rossz szemeket kidobjuk, a csumáját eltávolítjuk, (közben meg-megdézsmálgatjuk), és egy gondosan megtisztított, lehetőleg rozsdamentes edényben feltesszük főni.
  2. Kb. 1 óra hosszat főzzük, gyakran átkeverjük (direkt erre a célra fenntartott fakanállal), nehogy lekapjon az alja. A főzést addig folytatjuik, míg a szemek szétesnek, és az egész kezd jól besűrűsödni.
  3. Ekkor hozzákeverjük a cukrot, felforraljuk, és kb. 20 percig folytonosan keverve főzzük még, hogy a cukor teljesen felolvadjon, és a habja eltűnjön. Ilyenkor, ha kiskanállal egy kistányérra csöppentünk belőle, az hamar megkocsonyásodik. Kész a dzsem, a tüzet elzárjuk.
  4. Nagyon alaposan kitisztított üvegekbe töltjük, egy csipet tartósítót szórunk rá, mintha megsóznánk, és szintén nagyon tiszta és főleg ép (és nem rozsdás) kupakokkal jól lezárjuk.
  5. Az üvegeket szorosan egymás mellé téve minden oldalról jól bebugyoláljuk, azaz száraz dunsztba állítjuk, és abban hagyjuk kihűlni. Ez minimum 24 óra.
  • Receptkönyvben: 356
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 79964
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 03.

Ajánló

4 kg eperből lesz tisztán nagyjából 3,5 kg, mert ugye ha leszámítunk egy-két hibás szemet, meg a csumáját, meg a dézsmálást. :)

Receptkategóriák

Ingyombingyom a minap azt kérdezte tőlem, nincs-e egy hasonlóan egyszerű és finom eperdzsem receptem, mint amilyen az őszibarackos. Hát persze, hogy van! Nem is hagyott nyugodni a dolog, és addig-addig alkudoztam a piacon, míg elfogadható áron tudtam is venni egy befőzésnyi epret. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nekem még sose romlott meg. De nem is maradt meg sose, mert alig bírjuk kivárni azt a pár hetet, amíg az ízei annyira összeérnek, hogy ehessük. Remélem, még időben megjelenik majd a receptem, hogy még az idén kipróbálhassák azok, akik szeretik az eperdzsemet, de nem szeretnek sokat pancsolni vele.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!