r
Nosalty Logó

Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
HáziBoszorkány
Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Összesen 1167 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Összesen 11638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Összesen 81 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    54.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6921 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    5600 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1045.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    560 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 1167 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    922.2 g

Zsír

  • Összesen
    546.1 g
  • Telített zsírsav
    163 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    175 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    87 g
  • Koleszterin
    3055 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69210 g
  • Cink
    86 mg
  • Szelén
    920 mg
  • Kálcium
    2003 mg
  • Vas
    71 mg
  • Magnézium
    1532 mg
  • Foszfor
    8581 mg
  • Nátrium
    56001 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    740 g
  • Cukor
    408 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    10453.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1298 micro
  • B6 vitamin:
    27 mg
  • B12 Vitamin:
    49 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    598 mg
  • D vitamin:
    566 micro
  • K vitamin:
    1511 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    341 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1217 micro
  • Kolin:
    2552 mg
  • Retinol - A vitamin:
    677 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    5602 micro
  • β-crypt
    440 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5835 micro
Összesen 11638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Elkészítés

A pulyka áztatása

  1. A sütés előtt másfél nappal lássunk hozzá az előkészületekhez (ha fagyasztott volt a madár, akkor csak teljesen kiolvadt pulykával dolgozzunk)! A pulykát mossuk meg, az esetleges tokokat távolítsuk el, a hasüreget tisztítsuk meg. Keressünk egy, a pulykánál nem sokkal nagyobb, lefedhető edényt (pl. egy lavórt).
  2. Forraljunk fel nagyjából egy liter vizet (nem kell kimérni!), majd a cukrot, a sót, a mézet és a juharszirupot oldjuk fel benne (vigyázzunk, mert könnyen kifut!). Öntsük az edényünkbe, adjuk hozzá a víz nagyobb részét (de nem mindet), tegyük bele az összes, ide vonatkozó hozzávalót, a narancsokat nyomjuk szét a vízben. Engedjük bele a pulykát, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy a madarat teljesen ellepje.
  3. Fedjük le, és hideg helyen hagyjuk úszkálni 24 órát. (Kertes ház teraszára csak akkor tegyük ki, ha tudjuk hogy cica, kutya, róka nem férhet hozzá.)

A pulyka sütése

  1. Amikor letelt a fürdési idő, vegyük ki a kádjából a madarat, és papírtörlővel törölgessük teljesen szárazra. Hagyjuk az állatot szobahőmérsékleten száradni-pihenni, legalább egy, de inkább két órát! Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt, 200 °C-ra. Fontos lépés, mert a madár csak forró sütőbe kerülhet!
  3. A gesztenyéket az aljukon mélyen, kereszt alakban bevágjuk, leöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi lobogva forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve, közepes lángon, 5 percig főzzük. Leszűrjük, és azon nyomban - forrón nekilátunk megpucolni a gesztenyéket – a legjobb, ha több szorgos kéz segít ebben a fázisban, mert hidegen már nem nagyon akarnak megválni a héjuktól. Fontos, hogy ne csak a külső, hanem, a belső, puhább – világosabb barna héjat is lehúzzuk. A gesztenyéket visszatesszük a fazékba, és friss vizet engedünk rájuk. Fedő alatt, közepes lángon, kb. 20 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük őket, közben a friss petrezselymet finomra metéljük. Ha megpuhult, újra leszűrjük, és villával összetörjük, hozzákeverjük a petrezselymet. Tegyük egy nagy tálba, amelyben majd összekeverjük a töltelék minden alkotórészét.
  4. A hagymát és a szárzellert apróra, a gombát nagyobb darabokra vágjuk (ha kisebbek a gomba-fejek, elég, ha negyedbe daraboljuk őket). Kezdjük a dinsztelést a felkockázott szalonnával, ha megpirult, mehet rá a hagyma, ha üveges, jöhet a szárzeller. Ha puhult kicsit (nem szabad nagyon, mert nem marad íze), dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük sóval (óvatosan, hiszen a szalonna is sós), borssal, kakukkfűvel, majorannával, rozmaringgal. Nem kell puhára párolni, ezért vizet semmiképpen se öntsünk alá, és lefedni sem kell. Ha elpárolgott alóla minden víz, mehet ez is a töltelékbe.
  5. A szikkadt kenyeret daráljuk morzsásra a robotgép késes részében, keverjük ezt is a töltelékhez. Fűszerezzük, adjuk hozzá a libazsírt, és dolgozzuk simára, majd tegyük félre. A gesztenye alapból kissé édeskés, de vigyázzunk, hogy ne sózzuk el!
  6. A pulyka bőrét nagyon óvatosan feszegessük fel a hátán, a hasán és a combok tövénél, vigyázva, hogy ne szakítsuk el (hosszú körmökkel nem lehet!). Tömködjünk egy kevés tölteléket a bőr alá, a bacon szeleteket igyekezzünk hosszában elrendezni a bőr alatt. Töltsük meg a hasüreget is a töltelékkel, de sehol nem szabad szorosra tömni, különben a bőr felreped, és kifolyik a töltelék! Hústűkkel zárjuk le a hasüreg mindkét felét. Hosszabb nyárstűkkel rögzítsük a szárnyakat és a lábvégeket a törzs-részhez. A láb végére csomagoljunk alufóliát. Tegyük a madarat egy lefedhető kacsa-sütő edénybe, hátával lefelé. A locsolgató szafthoz kis lángon olvasszuk össze a juharszirupot és a libazsírt, majd öntsük a madarunkra. Ha a hús valahol tepsi oldalához ér, tegyünk oda alufóliát, mert a bőr könnyen odasül! A kenyérszalonna szeleteket fektessük a madárra. Fedjük le, és mehet a sütőbe.
  7. Most van kb. ¾ órányi szabad-időnk. A pulyka súlyától függően számolt sütési idő [lásd az ajánlatnál] felénél levesszük a fedőt, és innentől 10 percenkét locsolgatunk (lehet kanállal is, de nagyon praktikus segítség az erre a célra fejlesztett hús locsoló kis eszköz). Rendkívül macerás és nem annyira frizura barát, de ha ezt a részét elblicceljük, a hús sajnos kiszárad.
  8. A kimaradt tölteléket sütőformába tesszük, ráfektetjük a szalonnát, mehet a pulyka mellé – ennek már elég kb. 30-40 perc.
  9. Ha puha az állatunk (hústűvel ellenőrizhetjük), vegyük ki a sütőből, és legalább negyed órát pihentessük, mielőtt felszeletelnénk!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 14573
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 04.

Ajánló

Sütési idők: 2,25 kg - 1 és 1/2 óra 3,5 kg - 1 és 3/4 óra 4,5 kg - 2 óra 5,5 kg - 2 és 1/2 óra 6,75 kg - 2 és 3/4 óra 7,5 kg - 3 óra 9 kg - 3 és 1/2 óra 11,5 kg - 4 és 1/2 óra

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
HáziBoszorkány 4 recept

Az eredeti recept Nigella Lawson könyvében olvasható, én azonban egy kicsit továbbgondoltam, amikor néhány éve rendhagyó karácsonyi vacsorát szerettem volna készíteni. A töltelék saját fejlesztés, de az eredeti - angol - alapokon nyugszik. A hozzávalók és teendők hosszú listája ne tántorítson el senkit: az eredmény minden fáradtságot megér. Az áztató vízbe rakott rengeteg fűszer közül egy sem lesz domináns, a húsnak mégis gazdag, igazán fűszeres íze lesz. Ha nem spórolunk a locsolgatással, a jutalmunk szinte krémesre sült hús lesz. A hozzávalók között van három olyan is, amin nem szabad spórolni, vagy kényelemből helyettesíteni őket. A libazsír azért fontos, mert magas hőmérsékleten sem ég meg, így ezzel biztonságosan locsolgathatunk. Juharszirupot már minden nagyobb hiper-szuperben kapunk, egy üveg legalább 4 pulyka sütéshez elegendő. Egész szelídgesztenye helyett nem szabad gesztenyemasszát használni, mert egyrészt azok gyakran cukrozottak, másrészt a töltelék kissé darabos állagához elengedhetetlen, hogy a gesztenyét mi magunk főzzük meg, és éppen csak egy kicsit nyomkodjuk szét.

Hozzávalók

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?