r
Nosalty Logó

Diós-mákos zserbó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dorka
Diós-mákos zserbó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 827 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 9904 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    785.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 827 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.2 g

Zsír

  • Összesen
    472.2 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    164 g
  • Koleszterin
    825 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9424.8 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    276 mg
  • Kálcium
    3629 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1213 mg
  • Foszfor
    3465 mg
  • Nátrium
    742 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1259.9 g
  • Cukor
    652 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    400.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2132 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    706 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 9904 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 392 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut.
  2. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk, és kiskanállal addig kevergetjük, amíg föl nem oldódik benne.
  3. Ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojással, a tojásfehérjével, a szódabikarbónával, meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, legalább1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéj felével, 1 csomag vaníliás cukorral, meg a rummal összekeverjük.
  5. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele.
  6. A tésztát három részre osztjuk, és egyenként lisztezett gyúródeszkán nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyiket a kivajazott nagytepsibe fektetjük, a fele lekvárral megkenjük, majd a diókrémet rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap, először a lekvár másik felét, majd a máktölteléket rákenjük, végül a harmadik tésztával befedjük.
  7. A tojássárgájával megkenjük, hústűvel az aljáig megszúrkáljuk , 45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal sütjük.
  8. A csokoládét felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, de mielőtt újra megszilárdulna, a tésztára öntjük, és elsimítjuk. Megvárjuk, amíg megdermed, majd kb. 5x2 centis szeletekre vágjuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x25
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11591
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 06.

Ajánló

Mivel nagyon szeretjük a mazsolát, mindkét töltelékbe dupla adag mazsolát tettem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a süteményt is Karácsonyra sütöttem meg, jól sikerült, finom lett.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek